Terror – The Twenty Fifth Hour

Terror – The Twenty Fifth Hour
Century Media Records, 2015

Het Amerikaanse vijftal van Terror heeft intussen een lange weg afgelegd. Twaalf jaar geleden (wat in hardcore een eeuwigheid is) hebben ze de scene doen daveren met Lowest of the Low, wat inmiddels de boeken in mag gaan als een klassieker. Intussen headlinen ze grote hardcore-tours, zijn ze een graag geziene gast op grote festivals en blijven ze vooral indruk maken met hun geweldige live-shows. Het enige euvel van de band: een inconsistente discografie.

Met Lowest of the Low, Always the Hard Way en vooral het creatieve hoogtepunt Keepers of the Faith scheerden de immer karakteristieke Scott Vogel en de zijnen hoge toppen, maar The Damned, the Shamed en de voorgaande plaat, Live By the Code, konden dat hoge niveau niet halen. Intussen trad de Terror-moeheid bij ondergetekende ook op. Mooi op tijd voor Terrors nieuwste worp, The Twenty Fifth Hour. De eerste reactie op deze plaat was verre van enthousiast. Even de vingers kraken, termen als “geforceerd”, “over het hoogtepunt heen” en “niet memorabel” in een document knallen en review online gooien. Makkelijk zat.

Tot het kwartje valt. De throwback naar de oude Terror-jaren en de vele NYHC-invloeden die The Twenty Fifth Hour poogt te laten horen zijn wél gelukt. Vogel klinkt krampachtiger dan tien jaar terug en op het eerste gehoor lijkt dit een geforceerde poging te zijn tot het volproppen van korte nummers, maar uiteindelijk blijft het hangen en blijkt dit gewoon weer een pure hardcoreplaat te zijn zoals de band die al jaren niet meer gemaakt heeft. Terror heeft de melodieuze uitspattingen van de afgelopen zeven jaren overboord gegooid en plempt een plaat neer die zo tussen One With the Underdogs en Always the Hard Way past.

Toch kent de plaat zeker haar gebreken. Niet iedere track is even memorabel, soms lijkt het wel wat geforceerd te klinken en zijn de lyrics wel heel erg cliché te noemen, en dan heb ik het niet over heerlijk hardcore-cliché. En dan staat er ineens zo’n ongelooflijk persoonlijk nummer als Both of You op, wat helaas instrumentaal volledig verpest wordt. Deep Rooted wordt de nieuwe live-anthem van de band en is de afsluiter van een plaat die me doet beseffen hoe hoog ik deze band en dit genre heb zitten.

Tracklisting:

terrorthetwentyfifthhour

 1. The 25th Hour
 2. No Time For Fools
 3. Bad Signs
 4. Feed The Rats
 5. The Solution
 6. Blinded By The Light
 7. Trust No Face
 8. Why?
 9. Mind At War
 10. Snap
 11. Sick And Tired
 12. Life Goes On
 13. Both Of You
 14. Deep Rooted

Line-up:

 • Scott Vogel – Zang
 • Nick Jett – Drums
 • Jordan Posner – Gitaar
 • Martin Stewart – Gitaar
 • David Wood – Bas

Links: