Terror – Pain Into Power

Terror heeft als één van de grootste hardcorebands aller tijden geen introductie nodig. De formatie rondom frontman Scott Vogel bestaat alweer twintig jaar. Dan moet je wel iets goed doen, er heel veel plezier in hebben of gewoon beide. In 2018 is het laatste album uitgebracht, welk niet overal even goed werd ontvangen. Ik heb echter al jaren een zwak voor deze band en elke release wacht ik met gezonde spanning af. Mijn eerste kennismaking met Terror was in 2004 als veertienjarige puber. ’s Middags na school op mijn BMX samen met mijn beste vriend naar de Free Record Shop. Daar stonden van die koptelefoons op de balie en dan konden wij Lowest of the Low luisteren. Die cd is in de winkel al grijs gedraaid. De muziek van de Amerikanen is hierdoor voor mij onlosmakelijk verbonden aan een tijd zonder verplichtingen en een mooie jeugd. Genoeg gemijmerd, tijd voor een review. Op Pain Into Power is namelijk goed te horen dat de band nog lang niet klaar is met het maken van hardcore.

Mijn mond viel open van verbazing bij het horen van het eerste nummer Pain Into Power. In tweeënvijftig seconden komt een dosis pure razernij voorbij zoals iedereen Terror hoopt te horen. Ondanks zijn beperkte lengte is het misschien wel de beste track van de plaat. De tekst blijft makkelijk de rest van de dag in je hoofd hangen. Het is hiermee dan ook direct mijn favoriete nummer van het album. Unashamed begint even furieus en het tweede gedeelte van het nummer leent zich volledig voor een heerlijke ‘sing along’. Boundless Contempt had zo op de klassieker One With The Underdogs kunnen staan. Het vlotte Outside The Lies is vijfenveertig seconden later alweer afgelopen. Op One Thousand Lies en Can’t Let It Go blijft de band keihard tekeer gaan. Op adem komen zit er niet in.

Op Can’t Help But Hate krijgt zanger Scott Vogel leuk bijstand van niemand minder dan George Fisher van Cannibal Corpse. Geen alledaagse hulp in hardcoreland en het werkt uitstekend. Het contrast tussen de zangers zorgt voor een mooi geheel. The Hardest Truth is er één voor de moshers. De breakdown aan het slot is echt steenhard. Met On The Verge Of Violence en Prepare For The Worst komt het album tot een einde.

Terror slaagt er met deze release moeiteloos in om nog altijd een van de toonaangevende namen in het genre te blijven. In krap twintig minuten komen er tien nummers voorbij. Daarmee is het een van de kortste albums uit de imposante discografie. Kort is in dit geval helemaal niet erg. Het is bewonderenswaardig dat een band zoveel frustratie en geweld op zo’n intense en compacte wijze kan brengen. De hardcorescene zonder Terror is moeilijk voor te stellen. Afgaande op het enthousiasme op deze plaat is een afscheid gelukkig nog lang niet aan de orde. Zoals de band zelf aangeeft: “Terror crew, tried and true, still dedicated to hardcore“.

Score:

88/100

Label:

End Hits Records, 2022

Tracklisting:

 1. Pain Into Power
 2. Unashamed
 3. Boundless Contempt
 4. Outside The Lies
 5. One Thousand Lies
 6. Can’t Let It Go
 7. Can’t Help But Hate
 8. The Hardest Truth
 9. On The Verge Of Violence
 10. Prepare For The Worst

Line-up:

 • Scott Vogel – Zang
 • Nick Jett – Drums
 • Martin Stewart – Gitaar
 • Jordan Posner – Gitaar
 • Chris Linkovich – Basgitaar

Links: