Terra Tenebrosa – The Purging

Terra Tenebrosa – The Purging
Trust No One Recordings, 2013

Met avant-garde metal weet je eigenlijk nooit wat je te wachten staat. Een term die zowel een band als Diablo Swing Orchestra en Deathspell Omega omschrijft beslaat blijkbaar zo’n enorm brede muziekstijl dat het moeilijk is om überhaupt echt van een genre te spreken. “Avant-garde”, het woord zegt het eigenlijk al: muzikanten die in de voorhoede treden van de ontwikkeling van (in dit geval) metal. Hoe ze dit bewerkstelligen verschilt per band, of het nu is door het verwerken van andere stijlen die over het algemeen niet met metal geassocieerd worden of puur door het constant opzoeken en verleggen van de grenzen waarbinnen de rest van de bands te werk gaat. Met experimenteren komt natuurlijk ook wisselend succes, maar er zijn enkelen (zoals de twee bands die ik hierboven noemde) die met eer deze vaandel mogen dragen. De vraag is natuurlijk, hebben we hier een kandidaat te pakken voor een plekje tussen deze grootheden?

In 2009 ontstond uit de as van de Zweedse posthardcoreband een nieuw gezelschap onder de naam Terra Tenebrosa. Het debuutalbum The Tunnels werd door critici en fans bijzonder goed ontvangen, en nu is het tijd voor de opvolger genaamd The Purging. Onder leiding van “The Cuckoo”, het alias waarachter de vocalist schuilgaat, bedelft de band ons nogmaals onder een krankzinnige golf van geluid. The Purging klinkt als de muzikale personificatie van een Kafka-roman; beklemmend en grauw. De productie speelt hier een grote factor in door een relatief ondoordringbaar en gesloten geluid neer te zetten, maar als je hier eenmaal aan gewend raakt merk je dat er in deze chaos een gedetailleerdheid verstopt zit die weinig bands weten te produceren.

Wat Terra Tenebrosa vooral laat zien is dat metal in essentie veel meer is dan alleen gitaarriffs, dubbele bassdrums, en grunts. Begrijp me niet verkeerd, al deze elementen komen nog steeds op dit album voor. Maar het zijn juist de andere elementen die de band eraan toevoegt die het zo duister en bedreigend maken. Wat dit dan precies is, dat is moeilijk te beschrijven. Het is duidelijk dat de studio hier meer dan als alleen een middel om de muziek vast te leggen dient, maar ook een instrument op zich is. In dit opzicht doet het veel aan een band als Cult of Luna denken, die deze kunst ook bijzonder goed beheerst. Het contrast tussen de conventionelere ingrediënten en de obscure soundscape-achtige onderdelen is uiteindelijk de voornaamste kracht van dit album waar ik, ondanks vele luisterbeurten, nog steeds maar het bovenste laagje van heb doordrongen.

Geef me een jaar de tijd en ik zou in meer detail kunnen treden over wat er nou precies zo goed is aan dit album. Helaas kan ik natuurlijk niet zolang wachten met het plaatsen van deze review, dus het zal voorlopig bij deze beschrijving blijven. Ik raad iedereen aan die ervan houdt om op muzikaal vlak uitgedaagd te worden zo snel mogelijk dit album te beluisteren. Duik in deze zee van waanzin en hoop maar dat je jezelf niet verliest. Terra Tenebrosa is een band die met gepaste trots het etiket “avant-garde” mag dragen.

Tracklisting:
Terra Tenebrosa - The Purging

 1. The Redeeming Teratoma
 2. The Compression Chamber
 3. Black Pearl in a Crystalline Shell
 4. House of Flesh
 5. The Nucleus Turbine
 6. The Purging
 7. Terra Tenebrosa
 8. At the Foot of the Tree
 9. Disintegration
 10. The Reave

Line-up:

 • The Cuckoo
 • Hibernal
 • Hisperdal

Links: