Tenhi – Valkama

Verdraaid, Tenhi… Nooit gedacht dat deze Finnen nog terug zouden opduiken in het neofolkloristische landschap. Het is sinds 2011 geleden dat de band met Saivo nog een plaat de wereld had ingestuurd. Valkama betekent in het Fins zoveel als ‘haven’ en ergens voelt het alsof deze band aanmeert op bekende oevers, maar waarbij het landschap toch iets anders aanvoelt. Waar vroeger nog wel eens een lichte opflakkering in tempo optrad in de richting van folkrock, maakt dit plaats voor folkloristische dromerigheid.

Blijvend is uiteraard de prachtige folk die deze band op akoestische wijze voorschotelt. Dat doet hij al sinds de felbesproken debuutplaat Kauan waarvan ik zelf nog steeds intens kan genieten. Ook de zware, gonzende Finse zuivere vocalen van Tyko zijn nog steeds aanwezig en krijgen door de warmere productie nog meer de nadruk. Hoe diepgaand deze muziek is, blijkt uit nummers als Ulapoi waarbij de gitaarakoestiek, de treurige violen en weemoedige zang me nog steeds even doet slikken.

Daarnaast wijkt Tenhi ook wel wat af van het verleden. Zoals reeds aangehaald bevat de muziek nog meer harmonie en rust. Je verdwijnt mee in de golf van dromerige diepgang, met hier en daar even een andere insteek (postrocktintels op Rintamaan bijvoorbeeld of het ietwat donkerdere Elokuun Linnut), maar met minder diversiteit dan voorheen. De titeltrack is op dat vlak een prima kennismaking. Op zich een mooie flow, dromerig en rokerig, maar zonder onvoorspelbaarheden gebracht.

Je moet er nog steeds voor in de wieg gelegd zijn, maar ik kan hier eindeloos van genieten op momenten dat er wat meer rust aanwezig moet zijn. Ideaal voor in de latere uurtjes op uw zomerfestivals of barbecues. Voor de fans gaat Tenhi nog steeds erg herkenbaar en mooi zijn, maar misschien hadden ze er na deze lange stilte inhoudelijk wat meer van verwacht. Misschien ook gewoon omdat het Tenhi betreft. Desalniettemin een pareltje!

Score:

80/100

Label:

Prophecy Productions, 2023

Tracklisting:

 1. Saattue
 2. Kesävihanta
 3. Valkama
 4. Rintamaan
 5. Rannankukka
 6. Laineinen
 7. Hele
 8. Ulapoi
 9. Elokuun linnut
 10. Sydämes On Tiel
 11. Veden Elein
 12. Aina Sininen Aina

Line-up:

 • Tyko Saarikko – Gitaar, synth, zang, didgeridoo, piano, jodenharp, udu, harmonium, percussie
 • Ilmari Issakainen – Bas, gitaar, piano, percussie, zang
 • Janina Lehto – Fluit
 • Inka Eerola – Viool
 • Jaakko Hilppö – Zang
 • Tuukka Tolvanen – Zang

Links: