Tengger Cavalry – Cian Bi

Inmiddels is de Mongoolse band Tengger Cavalry er reeds mee gestopt, enkele dagen na de release van de zesde full-length Cian Bi. Wat heisa met labels maakte dat de band er een punt achter gezet heeft, wat op zich jammer is, want de heren toonden zich erg creatief en productief. Je moet er uiteraard wel voor in zijn, zo blijkt weer uit deze drie kwartier aan Mongoolse traditionele vibes en logge grooves.

Het verdient in elk geval een prijs voor originaliteit, maar ik kan het niet onder stoelen of banken steken dat deze stijl enorm taai blijft. De logge grooves worden bijgestaan door krakende vocalen (denk Abbath) en clean vocals die best lekker klinken, maar wel eens durven een iets te zoete toets te geven aan het geheel, zoals op Just Forgive. Hoewel de traditionele instrumenten een fijne invulling geven aan het geheel en deze band naar mijn gevoel een pak meer dynamiek heeft in vergelijking met vroeger, blijf ik nog steeds wat op mijn honger zitten. Nummers met een lekkere flow, zoals Chasing My Horse of Ride Into Grave and Glory zijn de kers op deze ietwat fletse taart met een groove die het traditionele gehalte een lekkere draai geeft en waarbij de vocalen een wat sjamanistische invulling krijgen.

Kopen voor het nageslacht dan maar, dat de kids weten wat Tengger Cavalry was en welke unieke mix de heren in het extreme metallandschappen wisten aan te brengen met hun folklore roots. Verwacht gewoon geen brute kracht en bakken afwisseling, want deze vocalen en grooves zorgen ervoor dat dit schijfje behoorlijk gelijk blijft klinken, met hier en daar een sfeervolle en melodieuze folklore-uitschieter.

Score:

72/100

Label:

Napalm Records, 2018

Tracklist:

 1. And Darkness Continues
 2. Cian-Bi (Fight Your Darkness)
 3. Our Ancestors
 4. Strength
 5. Chasing My Horse
 6. Electric Shaman
 7. Ride Into Grave and Glory (War Horse II)
 8. Redefine
 9. A Drop of The Blood, A Leap of The Faith
 10. The Old War
 11. One Tribe, Beyond Any Nation
 12. Just Forgive
 13. One-Track Mind
 14. You And I, Under The Same Sky
 15. Sitting In Circle

Line-up:

 • Nature Ganganbaigal – Zang, Gitaar, Morin khuur
 • Uljmuren – Morin khuur
 • Phillip Newton – Tovshuur
 • Ray King – Bas

Links: