Tempest – Tempest

Behalve dat Tempest uit Nederland komt, Friesland om precies te zijn, kan ik niet veel informatie vinden over de band. Dat er meerdere bands zijn met de zelfde naam helpt hier ook niet erg bij natuurlijk. Goed, dan maar focussen op het belangrijkste onderdeel: de muziek! Die is er in de vorm van een titelloos debuutalbum waarop we een zevental songs aantreffen met een totale speelduur van circa 23 minuten.

We trappen of met een korte instrumentale opwarmer die aan het eind plotseling stopt. Het voelt alsof er een overgang naar een volgend nummer had moeten volgen die vergeten is in de eindproductie. Dit is niet het enige moment dat ik het gevoel heb dat de producent beter werk had kunnen afleveren. Zo bevat het nummer Sacrificial Rites een bassolo die best wel wat prominenter aanwezig had mogen zijn. Het volume van de bas blijft echter wat achter op de gitaar en zang waardoor er een gat in het nummer valt.

Ook in de variatie van de nummers had de producent wat meer zijn best mogen doen wat mij betreft. Want ondanks de geringe speeltijd van onder een half uur, gaat dit album een beetje vervelen. Dat komt niet door een gebrek aan variatie in de muziek, maar puur en alleen omdat de muziek nergens echt kan ademen en daardoor wat monotoon overkomt. Alsof de knopjes van de mengtafel vastgezet zijn op één bepaald niveau om er verder niet meer aan te komen.

Kun je als luisteraar door die stugge productie heen prikken, dan hoor je een band die een lekkere portie thrash speelt. Heerlijk schreeuwende zang die bij vlagen tegen het grunten aanhangt en snelle, beukende en vooral agressieve muziek. Als Tempest voor een volgend album een andere producer inhuurt, dan gaat het helemaal goed komen met dit Friese vijftal!

Score:

70/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Pandemonium
 2. Sacrificial Rites
 3. Mercenaries
 4. No Mercy
 5. Reign of Terror
 6. Tempestarii
 7. No Judgement (in the Pit)

Line-up:

 • Walter – Bas
 • Maurice – Gitaar
 • Stephan – Zang
 • Thijs – Gitaar
 • Douwe – Drums

Links: