Temperance – Diamanti

Temperance heeft niet stil gezeten, en brengt Diamanti uit, een jaar nadat we met de voorganger mochten kennismaken. Mijn collega Yves stopte het album Viridian van deze Italiaanse melodische metallers in zijn ‘guilty pleasure afspeellijst’. Wat mij betreft is schaamte niet nodig, want het was best een leuk album.

Wat deze band doet is geënt op een band als Amaranthe. Een trio aan zangers jubelt samen de boel bij elkaar. De stevige melodieuze hooks worden bijgestaan door een wel heel machinaal klinkende ritmesectie.

Opener Pure Life Unfolds heeft buiten een belachelijke titel een erg overtuigende opzet. De hook is keihard en de vocalen in het refrein van Alessia Scolletti overbluffen met gemak die van Michele Guaitoli in het couplet daarvoor. Bovendien is het memorabel en catchy, en daarmee met voorsprong het beste liedje van de cd. Breaking the Rules of Heavy Metal heeft dankzij een wat zwaardere insteek een krachtige boodschap. Het titelnummer Diamanti dat in het Italiaans wordt voorgedragen mist de complexiteit van voorgaande nummers. Alsof de band ineens zijn internationale aspiraties opzij zet en zich richt op de nationale scene. Dat dit ook in de muziek doorklinkt is jammer, omdat de band net een stempel heeft afgegeven dat er wordt gemikt op kwaliteit in plaats van flauwe ballads.

Litany of Northern Lights komt door een doedelzak een stuk meer folky over. Wel is het doodzonde dat het Italiaanse accent nu zo sterk doorklinkt. Het doet af aan de geloofwaardigheid van het liedje. Aan de andere kant is het wel exemplarisch voor de band. Het is een band die tussen wereldfaam en nationale band inhangt. Vanaf You Only Live Once gaat de band verder met minder complexe songs. Vanaf dat moment vind ik er dus ook geen zak meer aan. Het zijn alleen maar eendimensionale keyboardgedreven afgebakende liedjes, met onavontuurlijk drumwerk. Dat The Night Before The End een Nightwish-kloon is wordt nog niet eens een echt probleem. Het poprockgeïnspireerde Let’s Get Started Now valt ook geheel uit de toon. Zelfs de titel doet aan P!nk denken.

Ik krijg bij Diamanti het gevoel dat we naar een EP en een in de basis uitgewerkt album luisteren. Vooral het tweede deel vanaf You Only Live Once klinkt als een regelrechte verspilling van talent. Alsof Napalm Records nog diverse, simpele, aardige liedjes op de plank had liggen die klinken als willekeurig elke band. Het is echt zonde dat de band halverwege ineens vergeetbaar is, en heel oppervlakkig klinkt. Het is duidelijk dat Temperance veel meer kan.

Score:

70/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. Pure Life Unfolds
 2. Breaking the Rules of Heavy Metal
 3. Diamanti
 4. Black is My Heart
 5. Litany of the Northern Lights
 6. You Only Live Once
 7. I the Loneliness
 8. Codebreaker
 9. The Night Before the End
 10. Fairy Tales for the Stars
 11. Let’s Get Started
 12. Follow Me

Line-up:

 • Alessia Scolletti – Vocalen
 • Michele Guaitoli – Vocalen, piano
 • Marco Pastorino – Vocalen, gitaar
 • Luca Negro – Basgitaar
 • Alfonso Mocerino – Drums

Links: