TDW – Aphrodisia

TDW aka Tom De Wit, produceert onder eigen naam al sinds 2002 eigenzinnige metal van de melodische soort, met progressieve constructies. Ook nu weer, vier nummers lang. Zware Metalen is niet altijd fan geweest van zijn muziek, ook bij mij was het dikwijls puzzelen en zoeken naar een antwoord op de vraag “Is dit goed?”. Deze keer is die vraag niet zo moeilijk te beantwoorden.

Het is namelijk nog steeds progressief en eigenzinnig, maar niet meer in die mate dat het ondoorgrondelijk is. De nummers blijven zeer persoonlijk en emotioneel, wat niet altijd even makkelijk te beoordelen valt. Je moet het maar aandurven om een nummer Lovesong te noemen en volledig akoestisch te brengen. Op Dirge valt er ook weinig metal te noteren, maar ook daar valt het allemaal beregoed mee qua klefheid. De vrouwelijke zang van onder andere Cailyn Erlandsson is bijzonder mooi (alsof een engel en een elf DNA gedeeld hebben), maar ook Tom kan zingen. Als Milow, maar dan minder poppy. Ik zeg maar iets.

Waar deze EP voor mij echt het verschil maakte, is natuurlijk op de steviger nummers. Het titelnummer, dat na een dikke minuut losbarst als een melodieuze furie. Moderne power metal met veel klassieke en symfonische bonussen. Erg netjes en gepolijst, met een bijzonder toegankelijke sound en een gezonde dosis snelheid en kracht. Kijk, dan mag je voor mijn part echt wel wat ingewikkeld en progressief doen en gelaagdheid en emotionele diepgang brengen, weet je. En dat doet TDW.

Binnenkort komt er een langspeler verneem ik. Voor mij mag het in ieder geval uptempo met power en finesse zijn. En die Cailyn mag eveneens weer van de partij zijn. Bring it on!

 

Label:tdw_aphrodisia

Layered Reality Records, 2016

Tracklisting:

  1. Aphrodisia
  2. Dirge
  3. Anthem
  4. Lovesong

Line-up:

  • Tom de Wit – Zang, Keyboard
  • Lennert Kemper – Gitaars
  • Peter Den Bakker – Bas
  • Vincent Reuling – Synths
  • Rik Bruineman – Drums
  • Hanna van Gorcum – Viool, zang

Links: