Tchornobog/Abyssal – Split

Overgeven, kotsen, vomeren, spugen, barfen, over je nek gaan … er zijn legio synoniemen voor braken te bedenken. Weet jij er nog één? Waarom ik hierover begin? Het gaat te ver om te beweren dat Markov Soroka het bestaansrecht van Tchornobog aan emesis ophangt, maar een wezenlijke rol in zijn muziek lijkt het zeker wel te spelen. Op het debuutalbum Tchornobog uit 2017 hoor je tegen het einde van het eerste nummer I: The Vomiting Tchornobog (Slithering Gods Of Cognitive Dissonance) iemand over zijn nek gaan. Op de meest recente split album met Abyssal – met de toepasselijke naam Split – wordt dit nog sterker doorgetrokken: The Vomiting Choir opent met een opname van meerdere samples van mensen die overgeven. Het zijn opnames van mensen die deze naar Soroka gestuurd hebben, zodat de naam van het nummer – het braakkoor – realiteit kon worden. Dat je het even weet…

Split is – de naam zegt het al – een samenwerking van Tchornobog en Abyssal. Beide bands begeven zich in een muzikaal spectrum waar je geen hapklare brokken krijgt voorgeschoteld, maar waar een beroep wordt gedaan op stevig doorknauwen: een dissonante mengelmoes van black, death en doom metal. Op het album staat van beide bands één nummer, die samen toch bijna de achtenveertig minuten aanraken. The Vomiting Choir gaat net over de vierentwintig minuten heen, Antechamber of the Wakeless Mind van Abyssal komt dertien seconden tekort om dat aantal minuten te halen.

Als je niet bekend bent met beide bands en deze EP je kennismaking met hen is, kun je overrompeld worden door de wirwar aan ongebreidelde structuren die in eerste instantie alle kanten op lijken te schieten. Soroka heeft vier jaar aan de track van Tchornobog gewerkt. The Vomiting Choir is dan weer chaotisch snel, dan weer lijzig voortslepend, voortdurend gedreven door intens gebulder, bruuske verrassingen (een plots de kop opstekende tenor saxofoon) en dat allemaal uitgewerkt in zichzelf veelvuldige herhalende ritmes , kort de kop opstekende ideeën en buitenissige maatsoorten. The Vomiting Choir is niet anders dan een afschrikwekkend palet vol intense eigenaardigheden. Ultieme chaos? Zeker … maar wel heel verfijnde, weldadige chaos!

Antechamber of the Wakeless Mind van Abyssal – het eenmansproject van Gregg Cowell -kent een slepende, tergend langzame aanzet voordat het ontbrandt in een overdaad aan obscure extremiteiten en kletterend gekrakeel. Van dreigende dissonantie naar klinische doompassages, van lange, haast hypnotiserende gedeeltes naar kwaadaardige, intense zwaarte. Rechtlijnigheid ontbreekt; het lijkt alle kanten op te vliegen, zonder anderzijds ook maar ergens de samenhang kwijt te raken. Voortdurend met een eigenzinnig karakter, een eigen smoelwerk en ook hier die verscheurende chaos. Kun je het nog volgen? Mocht je toch wat namen ter vergelijking willen horen, denk dan aan bands als Deathspell Omega, Portal en Ulcerate.

Voelt Split wellicht alsof je zojuist, tijdens een stukje zwemmen langs de kuststrook in zee, bent overspoeld door een enorme golf aan troebel zeewater en je je best moet doen om weer boven water te komen om naar zuurstof te happen? Welkom in de wereld van Tchornobog en Abyssal.

Label:

Lupus Lounge, 2022

Tracklisting:

  1. Tchornobog – The Vomiting Choir
  2. Abyssal – Antechamber of the Wakeless Mind

Line-up:

  • Tchhornobog:
    Markov Soroka – Gitaar, zang, percussie, saxofoon
  • Abyssal:
    GDC – Alle instrumenten, zang

Links: