Taurwen – Mournful Cycle of Kingdom

“Balance is key”. Nee, dit zijn niet de woorden van een of ander instagrammodel of een doorgeslagen gezondheidsfreak. Het zijn de woorden van Oguzhan Durukan uit Istanbul, de man achter Taurwen. De beste man omschrijft zijn muziek als dark ambient en dungeon synth. Mournful Cycle of Kingdom is zijn tweede album. Hij brengt het uit via Dark Age Productions, een label waar de dungeonsynthliefhebber gerust rond kan snuisteren.

Als ik aan Istanbul denk, dan denk ik aan de indrukwekkende Haga Sophia. Je mag er tegenwoordig niet meer naar binnen omdat een of andere conservatieveling heeft bepaald dat je in een imaginair vriendje moet geloven voordat je door de deur mag. Het blijft echter een prachtig gebouw. Ik denk aan de Bosporus, de nauwe straatjes en de levendige markten.

Dit alles kan je in de prullenbak gooien, want Mournful Cycle of Kingdom gaat helemaal niet over Turkije, laat staan over Istanbul. Dit is middeleeuwse ambient die sferen oproept van ridders in kroonzalen, oude bossen en prachtige prinsessen weggestopt in torens van ondoordringbare kastelen. De nadruk ligt op ambient, vooral omdat de keyboards helder klinken: veelal wordt de vleugel gebruikt. De typische dungeonsynthvibrato blijft uit.

Taurwen weet sfeervolle en onderscheidende liedjes te schrijven. De lagen van instrumenten als panfluit, harp, piano, orgel en sporadische ambientgeluiden worden zorgvuldig opgebouwd. De ambientgeluiden bestaan uit fluitende vogels wat een typisch pastorale indruk wekt. Op sommige momenten is die landelijkheid bepalend (Call of the Sky) en soms nergens te bekennen (Grieving Spirits Beyond the Dark Horizon). De gemiddelde speeltijd per liedje is vrij kort. Het zorgt ervoor dat de flow niet overal even lekker doorloopt. Het ontbreken van die flow is wel een gemis, zeker omdat ‘balans’ het uitgangspunt is. Dance of Fairies laat invloed van Enya horen, dat is toch duidelijk de cadans van Book of Days. Realm of Darkness laat daarentegen de dungeon synth duidelijker spreken, met de bepalende tromslagen die aan Mortiis doen denken. Afsluiter Where Old Woods Overshadow is moeilijk nog ambient te noemen. Dit is elektronisch klassiek als je het mij vraagt. Het had in de afronding van dit lichtelijk melancholische nummer een tandje dramatischer gekund. Taurwen blijft beheerst, in dit geval iets té beheerst.

Al met al is Mournful Cycle of Kingdom een zeer rustgevende ervaring. De finesse waarmee Oguzhan Durukan zijn instrumenten bespeelt, biedt een ontspannende dynamiek. Geen hyperbolen bij Taurwen, dit is eerder klassiek geïnspireerd. Dit album staat bol van de gewichtige maar toch frisse ambient, die prima past bij het seizoen.

Score:

77/100

Label:

Dark Age Productions, 2021

Tracklisting:

  1. In the Shadow of the Hill
  2. Grieving Spirits Beyond the Dark Horizon
  3. Serenade Under the Moonlight
  4. A Glimmer of Death
  5. Innocence
  6. Dance of the Fairies
  7. Call of the Sky
  8. Realm of Darkness
  9. Where Old Woods Overshadow

Line-up:

  •  Oguzhan Durukan  – Alles

Links: