Tardigrada – Vom Bruch bis zur Freiheit

Het wordt weer crossen om alle 2021 releases die een review verdienen er nog door te krijgen voor het einde van de maand januari. De kerstboom is al weg, de “beste wensen” mogen nog even gedeeld worden, maar dan is het gedaan met 2021. Tardigrada is één van die bands die we jullie nog moeten meegeven. Vom Bruch bis zur Freiheit is het tweede album van deze Zwitserse atmosferische blackmetalband, dat in november verscheen, vijf jaar na de debuutplaat Emotionale Ödnis. Ik omschreef die eerder als depressieve black metal en daar blijf ik bij, ook al waren de verwijzingen naar Darkspace, Borgne en Paysage d’Hiver achteraf bekeken niet de beste die ik ooit maakte. Hoe dan ook, album nummer twee, via Eisenwald. De line-up is dezelfde gebleven, met vooraan nog steeds bandleider Kryptos, die we ondertussen hebben leren kennen via de black metal (denk Carpathian Forest) vetzakband Chotzä. Vrij verbijsterend dat hij effectief heel wat emotionele diepgang bezit en die andere kant van zijn innerlijke wereld – samen met zijn twee kompanen – met ons deelt via Tardigrada. Deze keer met drie lange nummers en een aantal intermezzi.


Dus, waar staan we anno 2021/2022 met Tardigrada? Wel, het is er niet vrolijker op geworden. Los van het feit dat alles er productiegewijs op vooruit is gegaan (vollere sound: minder Dyson en meer Miele) en er meer synths aangewend worden, zijn de emotionele dijken helemaal doorgebroken. Waar de koude, dikke muren op Emotionale Ödnis koppig en weerbarstig alle innerlijke pijn inwendig hielden, stroomt het er nu uit zonder tegenwringen. Bitterzoete solo’s met doorleefde en pertinent aanwezige basgitaar zijn geen uitzondering meer, de pijnlijke schoonheid van de melancholische melodieën krijgt zijn plaats in deze ontluikende vrijlating van veel te lang verborgen gehouden gevoelens. Vom Bruch bis zur Freiheit vormt dan ook een prima duo met het vorig jaar verschenen album Revenant van Pestilential Shadows: drie heel lange nummers met een opgedreven depressieve, een bovengemiddeld hoge kruissnelheid en een vrij “dikke” atmosferische dampkring.

De warmteweerstand van deze Tardigrada maakt het een ideaal album voor deze tijd van het jaar. Zet je chauffage af, doe een dikke trui aan, laat de gordijnen dicht. Begin gerust met het ontredderde Verrat of het nummer Zwang (met een aangrijpende solo halfweg die enorm doet denken aan Austere/Germ) en go with the flow van de stroom aan losgebroken angst, boosheid en vooral heel erg veel tremolo tristesse, die zich op de hoes aandient. Een katoenen zakdoek is geen overbodige luxe.

Score:

82/100

Label:

Eisenwald, 2021

Tracklisting:

1. VI
2. Verrat
3. VII
4. Zwang
5. VIII
6. Trugschluss Vertraue
7. IX
8. Vom Bruch bis zur Freiheit

Line-up:

  • H.A.T.T. – Drums
  • Threnos – Gitaar, keel
  • Kryptos – Gitaar, keel

Links: