Tanzwut – Die Tanzwut kehrt zurück

Die Tanzwut kehrt zurück. Je kan geen albumtitel verzinnen die je meer doet uitkijken naar wat erop staat. Geen idee of het de Duitse heren van Tanzwut echt gaat om een revival van de middeleeuwse kracht die het vroeger wist uit te stralen, of dat het eerder symbolisch is als eindpunt van de voorbije periode waarbij middeleeuwse feestjes de grote afwezige waren.

Mogelijk slaan de heren twee vliegen in een klap. Vergeleken met voorganger Seemannsgarn gaat dit immers veel makkelijker naar binnen en al meteen met het überdansbare openingsnummer dat de naam van het album deelt. Bis zum Meer neemt even later wat van die openingsvreugde weg en vormt een dieper nummer, om toch ook meteen maar aan te tonen dat Tanzwut vandaag nog steeds staat voor diepgaande tracks die met de doedelzaksymfonieën en warme Duitse zang ook prima binnengaat. Dat gebeurt ook op Die Geister die wir riefen, waar gitaarakoestiek en een huppelchanson de knapperige redevoering van zanger Mike begeleiden. Op Pack hebben de heren een pact gevormd met de andere Duitse middeleeuwers van Saltatio Mortis. Prima dansbaar weer, en interessant om het duet met Alea te volgen.

Toegegeven, misschien klinkt een track als Johann wat platjes. Tanzwut trekt hier wat Rammstein-schoenen aan, maar de synths klinken me wat te gepolijst om echt een impact te leveren. Dan liever de nummers met een diepgaande middeleeuwse vibe, zoals dat op Narziss het geval is, of het opzwepende Berlin waar het refrein zo je hersenpan ingeramd wordt.

Misschien is het een stap te ver om te zeggen dat we dit nog nooit gehoord hebben van Tanzwut, maar na menig slappere platen heb ik wel het gevoel dat de titel deze plaat eer aan doet. Ideaal om de zomer in te duiken, nu de zomer weer wat invulling mag krijgen.

Score:

82/100

Label:

No Cut Records, 2021

Tracklisting:

 1. Die Tanzwut kehrt zurück
 2. Feine Menschen
 3. Bis zum Meer
 4. Pack
 5. Die Geister die wir riefen
 6. Johann
 7. Narziss
 8. Schwarze Löcher
 9. Auf Messers Schneide
 10. Allein
 11. Berlin
 12. Virus

Line-up:

 • Teufel – doedelzak, zang
 • Der Zwilling – bas, doedelzak
 • Thrymr – doedelzak, shawm
 • Pyro – doedelzak, shawm
 • Shumon – Percussie, keyboard
 • Oually – Percussie, drum, riesentara, keyboard
 • Martin Ukrasvan – Gitaar, zang, doedelzak, tromba marina

Links: