Syven – Aikaintaite

Syven – Aikaintaite
Vendlus Records, 2011

Een nieuw gegeven op de Finse markt is dit project, Syven. Het duo achter het concept schotelt de luisteraars een mix tussen atmosferische metal en ambient voor, ideaal materiaal dus om even in de nachtelijke uurtjes wat weg te dromen. De band geeft zelf al wat aan welke richting ze uit wil met haar nachtelijke epos, de thematiek van Syven is namelijk ‘sjamaans’.

Aikaintaite brengt zeker een apart gevoel met zich mee. Mij doet het wat denken aan een rit in de Indiana River van het oervlaamse Bobbejaanland: een rondvaart door Latijns-Amerikaanse landschappen die wordt gekoppeld aan een sfeertje van occulte indianenrituelen en voorzien van sfeervolle instrumenten op een duister, basserig onderlaagje. Aslak maakt gebruik van een kantele, een snaarinstrument van Finse origine dat sprankelende klanken aanbrengt in dit ritueel. Niet dat dit instrument het enige is dat gebruikt wordt, daarnaast worden ook bepaalde blazers, trommels/djembés en een akoestische gitaar geïntroduceerd. De elektrische gitaar wordt vooral gebruikt om de duistere achtergrond van dit enigmatische geheel vorm te geven. Een mysterieuze boel, niet enkel omwille van de samenvloei van aparte instrumenten, maar ook omwille van de sjamaanse zanglijnen van Andy.

Ideaal dus voor uw volgende nachtelijke rondvaart op de Amazone. Deze Finnen brengen op sfeervolle wijze een terugkeer naar de oude cultus van de Nieuwe Wereld. Wie het thema weet te waarderen: deze heren achter Syven weten het op een goede manier te brengen opdat je het nog meer weet te waarderen. Het is enkel te hopen dat dit thema niet centraal blijft staan, want na meer dan een uur is de glans er wel wat af.

Tracklisting:

Syven - Aikaintaite

  1. Syvyys
  2. Jäljet
  3. Ne Jotka Selviävät Talvestamme
  4. Jäänkätkemä
  5. Tuulenvire

Line-up:

  • Aslak Tolonen – Instrumenten
  • Andy Koski-Semmens – Vocalen

Links: