Synful Ira – Between Hope and Fear

Synful Ira – Between Hope and Fear
Logic(il)Logic Records, 2012

Italië is meer dan ooit koning van het gothic landschap. Eigenlijk is het meer koningin, want het merendeel van deze bands is uiteraard female-fronted. Het bewijs wordt opnieuw geleverd met de nieuwe band Synful Ira. Drummer Marco dook ook al even op dit jaar met de laatste release van Absynth Aura. Een man die duidelijk binnen het genre blijft drummen, al verschillen deze twee bands toch duchtig van elkaar.

Between Hope and Fear krijgt het schijfje als naam mee, en misschien spreekt het wel lichtjes mee over de muziek van dit zestal. De band kleurt niet zover buiten de lijntjes en staat dus wat angstig tegenover felle vernieuwingen, wellicht in de hoop aan de knopen bij de stijl van landgenoten als grootmacht Lacuna Coil. Dat zit er bij deze Italianen zeker in, maar toch duikt er hier en daar een ander type gothic naar voren met iets meer nadruk op piano en gevoel. Het merendeel van de plaat bestaat zeker uit die typische wave aan gothic metal met behoorlijk volle gitaren en met hier en daar wat extra pianoplukjes en speelse ritmes die door een laag industrial versterkt wordt. Niet te bombastisch, maar wel met behoorlijk wat energie en knap afgewerkt. Enkel jammer dat de knappe stem van Letizia hier en daar net iets te kalm overkomt voor het muzikale aspect.

We moeten voor deze Italiaanse nieuwkomers niet al te hard zijn. Zo heeft Revenge of Mind bijvoorbeeld alles wat gothic fans nodig hebben, maar naast de Egyptische noten, de toffe bas en de synth-solo blijft het wat herkauwd proeven. Misschien dat er net niet genoeg sensatie kruipt in dit eindproduct dat technisch zeker de show steelt voor liefhebbers van het genre. Een knappe inbreng van de bas, sterke gitaarsolo’s en een zang die de lading dekt, zijn de stokpaardjes van dit nieuwe gegeven uit Italië. Persoonlijke luistertip: New Love en Inside My Fears.

Tracklisting:

Synful Ira - Between Hope and Fear

 1. Sound of Life
 2. True Lies
 3. Behind The Suspect
 4. Shining Tracks
 5. Revenge of Mind
 6. Inside My Fears
 7. My Friend
 8. Hope
 9. 8.45
 10. New Love
 11. Fatal Temptation
 12. Destiny

Line-up:

 • Emanuele Chiozzi – Bass
 • Marco Renzi – Drums
 • Laura Balducci – Guitars
 • Fabio Balducci – Guitars
 • Filippo Martignano – Keyboards
 • Letizia Chiozzi – Vocals

Links: