Synaptik – Justify & Reason

De Engelse prog-thrashers van Synaptik komen met hun tweede langspeler. Titel van dit werk is Justify & Reason. Dit album opent met het nummer The Incredible Machine, dat de lat gelijk hoog legt. De vele tempowisselingen gaan vloeiend in elkaar over en liggen goed in het gehoor, mede door de uitstekende productie die de ruimte geeft aan alle instrumenten om tot volle wasdom te komen. Lekker herkenbare refreinen, afgewisseld met een achtbaan van melodieën. Om de een of andere reden schiet Threshold me te binnen als vergelijking van de melodieën, hoewel Synaptik een stuk sneller en harder is.

Ik zou heel makkelijk kunnen stellen dat de rest van de nummers hetzelfde klinken en hoewel het klopt, zou het toch gelogen zijn. De negen nummers op Justify & Reason hebben allemaal een zelfde vibe, maar verschillen enorm in melodie. Het is een beetje als met achtbanen. Je weet dat ze over de kop gaan, maar de manier waarop verschilt. Zo is het ook met Synaptik: je weet wat je kunt verwachten en toch verrast het je.

Hoewel er duidelijke thrash-elementen aanwezig zijn, vooral de snelheid, is Synaptic meer voer voor de prog-liefhebbers onder ons en die doen er zeker goed aan Justify & Reason te beluisteren!

Score:

85/100

Label:

The Snakes On Fire Records, 2017

Tracklist:

 1. The Incredible Machine
 2. Human/Inhuman
 3. Consience
 4. White Circles
 5. Esc Ctrl
 6. A Man Dies
 7. As I Am As I Was
 8. I Am The Ghost (Intro)
 9. Your Cold Dead Trace

Line-Up:

 • Pete Loades – Drums
 • John Knight – Zang
 • Kev Jackson – Bas
 • Ian Knight – Gitaar
 • Jack Murton – Gitaar

Links:

Bewaren