Symphonity – Voice From The Silence

Symphonity – Voice From The Silence
Limb Music Products, 2008

Naar mijn beste weten is metal nu niet een van de meest gekende exportartikelen van Tsjechië. Ieder initiatief op dat gebied mag dan ook worden toegejuicht. Als Symphonity dan ook de arena weet te betreden met een geheel niet onaardige cd genaamd Voice From the Silence, dan is het goed daar de nodige aandacht aan te besteden. Toch ga ik speciaal voor deze cd de nieuwe term powermetal light introduceren. Alles zit erin, wat er in moet zitten, maar het is erg licht verteerbaar. Beslist geen diskwalificatie, gewoon toch echt een ander soort muziek.

De geschiedenis van Symphonity bewijst dat het geen eenvoudige opgave is om een band in leven te houden. De band begon in 2003 onder de naam Otter. Enige jaren en line-up veranderingen later werd de band hernoemd in Nemesis en onder die naam maakten ze ook een eerste cd in 2003. Na succesvolle optredens onder andere in het voorprogramma van Nightwish verliet een van de oprichters de band en niet veel later tijdens de voorbereidingen op het opnemen van een nieuwe cd verliet ook de zanger plotseling de band. Men maakte van de gelegenheid gebruik om de band door elkaar te gooien, een nieuwe zanger te werven en een bij al die veranderingen passende nieuwe naam te introduceren: Symphonity. Daarvan ligt nu de nieuwe cd dus bij de platenhandelaar.

Symphonity wil graag bij de grote jongens op het gebied van Duitse power metal aansluiten qua geluid. Namen hoef je nauwelijks te noemen, Stratovarius en Sonata Arctica bijvoorbeeld liggen erg voor de hand. Hoog tempo, veel keyboard en klassieke melodielijnen en hoge zangstemmen. Niks nieuws onder de zon en weinig origineel dus. Kracht en fantasie worden node gemist. Daarvoor in de plaats virtuositeit, eenheid en een zekere lichtvoetigheid die het toch wel weer wat origineel maakt en goed te luisteren. Daardoor valt het geheel bij tijd en wijle echter nauwelijks onder de term metal. De hymnes vliegen je om de oren, evenals de electronische violen en klassieke melodieën.

Deze Tsjechische band levert een gedegen en nauwelijks verrassende cd af, die muzikaal toch wel het een en ander te bieden heeft, zeker voor de liefhebbers van het genre. Hen zou ik dan ook willen aanraden om er maar eens naar te luisteren.

Tracklist:
symphonity

 1. La Morale Dell’Immorale
 2. Give Me Your Helping Hand
 3. Gates Of Fantasy
 4. Bring Us The Light
 5. Salvation Dance
 6. The Silence – Memories (part I.)
 7. The Silence – In Silence Forsaken (part II.)
 8. The Silence – Relief Reverie (part III.)
 9. Searching You
 10. Evening Star
 11. Afterlife
 12. Hidden Bonus Track

Line-up:

 • Olaf Hayer – Vocals
 • Libor Krivak – Guitars
 • Tomas Celechovski – Bass
 • Ivo Hofmann – Keyboards
 • Martin Skaroupa – Drums

Links: