Sylosis – A Sign Of Things To Come

Je hebt wel eens van die bands die altijd een beetje onder de radar blijven. Zeker, ze worden heus gewaardeerd door de connaisseur, maar het brede publiek zal bij het noemen van de bandnaam toch vooral vraagtekens boven het hoofd krijgen. Sylosis is zo’n band. Misschien is het hier nog wel erger, want de band uit het Verenigd Koninkrijk is eigenlijk gewoon schofterig ondergewaardeerd. Met A Sign Of Things To Come vinden we alweer de zesde langspeler in de discografie. Die relatieve onbekendheid zal overigens niet aan de broodheer liggen, aangezien Sylosis al sinds het eerste album uit 2008 zijn kunsten mag vertonen onder de hoede van het grote Nuclear Blast. Misschien draagt dit nieuwe album wel een profetische titel en brengt het de band naar grote hoogtes. Eens kijken wat er aan zit te komen dan.

Wellicht is het goed om te starten met een korte inleiding naar de band, vooral voor dat brede publiek met de vraagtekens bij het horen van de bandnaam. Sylosis heeft een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen jaren. Gestart in de hoek van melodische thrash, gecombineerd met licht technische death metal en metalcore. Venijnig, maar toch ook melodieus en groovend. Mogelijk bent u, waarde lezer, ook niet volledig bekend met zanger en leidend gitarist Josh Middleton. Hij is het creatieve brein achter de band en zijn talent werd in 2017 door Architects opgepikt, waar hij uiteindelijk tot dit jaar deel van heeft uitgemaakt. Hierdoor stond het werk met Sylosis even op een lager pitje. Blijkbaar lagen de collega’s van Zware Metalen ook te slapen toen Cycle Of Suffering na een pauze van vijf jaar in 2020 werd uitgebracht. Een meer dan prima plaat mocht u het zich afvragen. De toetreding tot die andere Britse band heeft echter wel forse invloed gehad op het geluid van Sylosis, waardoor de knisperende thrash meer dan ooit werd vermengd met bombastische metalcore.

Een logisch gevolg is dat we op A Sign Of Things To Come nog verder in de hoek van de metalcore belanden. Het signatuurgeluid van Sylosis is echter nog steeds overduidelijk terug te horen. De messcherpe thrashriffs worden moeiteloos afgewisseld met groovende gitaaruitspattingen in opener Deadwood. Dit alles wordt echter vormgegeven door een productie die van alle scherpe randjes is ontdaan. Hiermee schuift Sylosis langzaam op naar een meer mainstream geluid. De band komt hierbij in de buurt van bands als Bleed From Within, Parkway Drive en Lamb Of God. Om het nog wat verder door te trekken zijn er zelfs momenten dat de composities doen denken aan Slipknot en Soulfly. De metaalpurist met snobistische trekjes trekt natuurlijk direct een vies gezicht, maar laten we hier objectief blijven.

De memorabele gitaarlijnen en grootse refreinen zijn namelijk altijd de grote kracht geweest van Sylosis en zijn ook op A Sign Of Things To Come weer om de vingers bij af te likken. Pariahs, Poison Of The Lost en Eye For An Eye zijn hier goede voorbeelden van. Het absolute hoogtepunt is het uiterst agressieve en meeslepende Judas. Die riffs naar het einde van het nummer dwingen simpelweg om de volumeknop een paar keer flink in te drukken. Daar tegenover staat een toenemende mate van rustige passages en integratie van typische heldere metalcorevocalen, zeker richting het einde van het album. Die vinden we in overdaad terug op Descent, Absent, Thorns en het afsluitende A Godless Throne. Hiermee verliest Sylosis toch een groot deel van het momentum op de driekwartier aan speelduur en dat is oprecht zonde.

A Sign Of Things To Come is een logische stap voorwaarts voor Sylosis. Het eindoordeel is er echter één van twee gedachten. Aan de ene kant staat het album vol met memorabele hooks en riffs, waarbij de muziek je volledig kan meesleuren. Aan de andere kant voelt het af en toe ook als pitbull zonder tanden. Exemplarisch is de opbouw in A Sign Of Things To Come naar de breakdown, die uiteindelijk nooit lijkt te komen. Desondanks luistert het album als geheel toch wel heel gemakkelijk weg, maar misschien net iets te gemakkelijk.

Score:

78/100

Label:

Nuclear Blast, 2023

Tracklisting:

 1. Deadwood
 2. A Sign Of Things To Come
 3. Pariahs
 4. Poison For The Lost
 5. Descent
 6. Absent
 7. Eye For An Eye
 8. Judas
 9. Thorns
 10. A Godless Throne

Line-up:

 • Josh Middleton – Zang, gitaar, keyboard
 • Alex Bailey – Gitaar
 • Conor Marshall – Basgitaar
 • Ali Richardson – Drums

Links: