SXAP – Cathedral

Het uit Amerika afkomstige SXAP  is een eenmansproject van Sxuperion, die in diverse andere band als Valdur en Weverin al redelijk naam heeft gemaakt in de metalscene. Met dit project probeert hij de grenzen van traditionele black/death metal te doorbreken.

Dit laatste lukt hem wel aardig. De drie nummers die deze plaat rijk is, duren allemaal bijna een kwartier per nummer. Per nummer krijg je een behoorlijke bult chaos naar je hoofd geslingerd, waarbij het niet altijd even duidelijk is waar het nu allemaal om draait. Veel kunstmatige effecten, zoals gezoem, een knisperend vuur en wat vage tonen maken het vrij lastig om de muziek te horen. Naast de chaos die Cathedral met zich meebrengt, hoor je hier en daar nog een gitaar tussen alle effecten door. Dat klinkt dan voor de verandering wel weer fijn. Verder moet je goed je best doen om de drums eruit te halen, die lijken voor de opname van deze plaat wel naar buiten verhuisd te zijn. Van zang is geen sprake, alleen een paar langgerekte schreeuwen aan het begin van Lacuum.

Een aparte plaat, dat zeker. En of het veel met metal te maken, heeft is mij niet helemaal duidelijk. Cathedral is wel een aanrader voor mensen die eens wat anders willen luisteren, maar je moet er wel van houden.

Score:

60/100

Label:

Bloody Mountain Records, 2017

Tracklist:

  1. Ostiuum
  2. Lacuum
  3. Carabituur

Line-up:

  • Sxuperion – Alles

Links: