Sworn Enemy – The Beginning Of The End

Sworn Enemy – The Beginning Of The End
Century Media – 2006

Voor degenen die de band niet kennen, Sworn Enemy komt uit New York en maakt brute moshcore. Op hun vorige plaat, As Real As It Gets liet de band een unieke samensmelting van metal en hardcore horen. Ik was dan ook erg benieuwd naar deze opvolger.

The Beginning Of The End heeft duidelijk een hoger metal-gehalte dan haar voorganger. Dit heeft wat gewenning nodig omdat ik de band altijd meer een hardcore band vond. Juist dat pure en ouderwetse hardcore-gevoel maakte de band bijzonder in het metalcore-genre. Dit is dus niet meer dezelfde Sworn Enemy die ik kende, maar is de band hier ook minder door geworden?

Toch wel. Een (lichte) stijlverandering is niet verboden, maar nu begeven ze zich op het pure metalcore-pad en hebben ze getekend bij Century Media. En eerlijk is eerlijk, de mannen van Sworn Enemy mogen nog niet eens de veters strikken van muzikanten uit bands als Arch Enemy en Shadows Fall. Toch is The Beginning Of The End wel een erg lekkere beukplaat geworden, zonder al teveel poespas. Een uitschieter is We Hate, een aanklacht tegen alle ‘modepopjes’ in de hedendaagse hardcorescene.

Ik blijf dus een beetje op twee gedachten hinken. De plaat klinkt bruut en heeft een lekkere heavy productie meegekregen, maar biedt muzikaal niet veel interessants. Ook het gebrek aan een tweede gitarist valt hier niet helemaal te maskeren. Geïnteresseerden en liefhebbers van bands als Hatebreed moeten maar eens naar de site van deze band surfen, want daar is het album ‘gestreamd’ te beluisteren. Wees wel gewaarschuwd, niet iedereen zal de aparte stem van zanger Sal kunnen waarderen.

Persoonlijk vind ik dit een leuke plaat, hoewel ik het debuut van deze heren toch net iets meer passie vind uitstralen. Live zullen deze nieuwe nummers ongetwijfeld wel zeer goed aanslaan. Dit is slagveld-muziek bij uitstek!

Sworn Enemy - The Beginning Of The EndTracklist:

 1. Forgotten
 2. Scared Of The Unknown
 3. The Beginning Of The End
 4. Save Your Breath
 5. Absorb The Lies
 6. All I Have
 7. We Hate
 8. No Second Chances
 9. After The Fall
 10. Here Today
 11. Weight Of The World

Line-up:

 • Sal LoCoco – vocals
 • Lorenzo Antonucci – guitar
 • Jamin Hunt – bass
 • Paul Antignani – drums

Links: