Swingin’ Utters – Poorly Formed

Swingin’ Utters – Poorly Formed
People Like You Records, 2013

De Swingin’ Utters is zo’n punkband die al jaren meedraait, met regelmaat een album uitbrengt en bijna vanzelfsprekend kwaliteit biedt. Inmiddels ruim twintig jaar na het verschijnen van het debuut Scared, ligt nu Poorly Formed in de schappen. Door de jaren heen is de band qua sound wel wat ontwikkeld, maar nergens verrast de band met drastische stijlveranderingen. De punk van de straat, ondersteund door folk-invloeden, is al jaren het handelsmerk van de Swingin’ Utters.

ec band

Librarians Are Hiding Something is direct een lekkere felle opener. Johnny is lekker op dreef en schopt in zijn teksten weer lekker tegen de maatschappij aan. Het intro van Stuck In A Circle openbaart de eerste folk-invloeden, maar in I’m A Little Bit Country (what’s in a name) komt de voorliefde voor Amerikaanse folk pas echt bovendrijven. Een regelrechte western-kraker als je het mij vraagt. Gelukkig geeft de band daarna weer gas. Zo blijft de verhouding tussen streetpunk en folk mooi in balans.

Daar waar genregenoten Dropkick Murphys doorstootten naar een groter publiek, zijn de Swingin’ Utters al die tijd wat blijven hangen in de underground. Niet terecht in mijn optiek. De Bostonse grootheden zijn inmiddels meer en meer de folk kant opgegaan en zijn daarmee een stuk toegankelijker geworden, maar persoonlijk vind ik het rauwere van de Swingin’ Utters net wat lekkerder. Daarbij is Poorly Formed ook nog eens een van de betere platen van het oeuvre van deze punkers. Voor de fans een must have.

Tracklisting:

Swingin' Utters - Poorly Formed

 1. Librarians Are Hiding Something
 2. Brains
 3. Stuck In A Circle
 4. Pour Beans
 5. I’m A Little Bit Country
 6. In A Video
 7. Poorly Formed
 8. Greener Grass
 9. Temporary Contemporary
 10. Take A Walk With The Postman
 11. Military Barbara Billingsley
 12. Dreadlock Dread Reggae
 13. The Fake Rat Of Dave Navarro
 14. Sevita Sing

Line-up:

 • Johnny Bonnel – Vocals
 • Darius Koski – Guitar / Vocals
 • Greg McEntee – Drums
 • Jack Dalrymple – Guitar
 • Miles Peck – Bass