Svitogor – The Howling Void

Svitogor werd in het leven geroepen door Insanus. Deze brave man resideerde een hele poos in Kroatie om vervolgens een uitweg te zoeken en in het Verenigd Koninkrijk terecht te komen. Intussen had hij al zijn sporen verdiend in lokale blackmetalbands en hielp deze brave verschijning deze bands mee op de kaart te zetten. Denk dan aan bands als Castrum, Zvijer, Suton, Black Cult en Unholy Inquisition. In 2003 startte hij dit Svitogor om het vervolgens niet veel later, na twee demo’s, weer in een doos in de kast te stoppen. Nu, decades later veegt Insanus het stof van de doos en doet hem open om ons te laten genieten van wat onbevlekte en onbevangen black metal. Meer concreet kwam hij in de zomer van 2023 met het idee om The Howling Void te schrijven en, kijk, dat is de plaat die nu voor me ligt. De klassieke thema’s passeren de tekstuele revue dus laat ons maar concentreren op het muzikale. Het hoesontwerp zet mij alvast aan om deze plaat niet links of rechts te laten liggen.

De pianoklanken in de opener Frequencies, met de lichte klaagzang op de achtergrond, roepen een sfeer op die me wat doet terugdenken aan ouder werk van bijvoorbeeld het Noorse Enthral. Black metal dus met een brokkelige experimentele, innovatieve rand. Insanus heeft een bijzonder aangenaam stel keeltouwtjes want naast de eerder typische screams worden er ook cleane lijnen gebracht. Maar het is toch vooral het avontuurlijk gitaarspel dat de aandacht vangt. Zo start Times met een collectie riffs en scherpe zang, een combinatie zoals we deze wel eens horen bij menig postblackmetalband. Het is dan ook eerder verrassend te noemen dat een erg aanstekelijke solo behoorlijk wat tijd krijgt om zijn verhaal te vertellen.

Het vervolg van de plaat stelt een beetje teleur. Enerzijds zou je kunnen zeggen, de heer Insanus weet goed welke weg hij op moet met dit Svitogor en dat is ook zo. Anderzijds gebeurt er vanaf Without The Sun bitter weinig nieuws. Alles wat in de nummers wordt gestopt, alle ideeën, alle gitaarvariaties en vocalentoestanden heb je al eens gehoord. Er is niet echt een moment dat je opnieuw bij het geheel brengt.

The Howling Void van het Kroatisch/Britse Svitogor is black metal met een experimentelere kant doch met afdoende oude fundamenten. Het InsArt label heeft op zijn rooster nog heel wat andere bands staan die aansluiten bij de sound van dit Svitogor. Ik verdenk de heer Insanus er gewoon van dat het zijn eigen label is, Ins(anus)Art. Dan heb je natuurlijk vrij spel.

Score:

70/100

Label:

InsArt Records, 2024

Tracklisting:

 1. Frequencies
 2. Delusion
 3. Times
 4. The Great Deceiver
 5. Without The Sun
 6. Spider Knows Its Craft
 7. Ascending The Astral Nightmares
 8. Before The Dawn
 9. Deor
 10. The Existence

Line-up:

 • Insanus – Zang, alle instrumenten

Links: