Svarttjern – Shame Is Just A Word

Kijk hier, de nieuwe Svartjjern! De vorige plaat Dødsskrik dateert uit 2016 en heb ik aan me laten voorbij gaan. Ik herinner me enkel nog de luisterbeurten die ik eerdere albums toebedeelde met name Misanthropic Path Of Madness (2009) en Towards The Ultimate (2011). De meest recente plaat van deze Noorse blackmetalheren wordt uitgebracht via Soulseller records. Bereid je hoe dan ook voor op een potje blasfemische teringherrie uit het hoge Noorden!

HansFyrste, de opperbrulboei van dienst en dit al sinds de oprichting van de band in 2003, heeft samen met maatje HaaN en drie andere illustere heren weer een vettige pap of smerige soep gekookt. De titel van dit brouwsel, Shame Is Just A Word, dekt natuurlijk de lading. Zoals ik het interpreteer: schaam je niet voor al de vettigheid, viezigheid, gortigheid die in je zit. Laat het los, zouden ze het Frozen-gewijs zingen, maar dan met de vrolijke noot. Die vrolijke noot is op dit album natuurlijk erg ver zoek. Al vanaf de eerste noten weet je dat dit smerig soepje best heet wordt geserveerd en om het helemaal op te eten heb je zeer zeker meer dan een lepel nodig, want er drijven stukken vlees en niet nader gespecificeerde elementen in de drap die voor je op tafel staat.

De smerige dampen van Prince Of Disgust boren al door je neusgaten nog voor je de eerste hap genomen hebt. En zonder het hele recept uit de doeken te doen, proef je wel bij elke hap, een achttal en de soep is op, verschillen. Dan weer wordt er stevig doorgebeukt, dan weer krijg je een thrashy opzwepend ritme. Telkenmale is kok van dienst HansFyrste niet in zijn meest hygiënische bui en braakt en spuugt hij in je kommetje. De andere koks hebben ook niet de meest frisse opleiding achter de rug en brengen het geheel op smaak met allerlei soppige, zompige en gore ingrediënten. De meest smaakvolle hap vind ik het vijfde nummertje, Frost Embalmed Abyss. Al was het maar voor de heerlijke openingsriff. Helaas jammer dat er ook een ‘geleend’ hapje op staat onder de vorm van een Exodus-cover, dit brengt de eigen inbreng maar op zeven, vind ik wat mager.

Tja, de soep die Svarttjern al jaren serveert, smaakt niet slecht moet ik zeggen. Al moet ik wel grif toegeven dat ik vaker wel een ander établissementje opzoek om soep te gaan eten.

Score:

75/100

Label:

Soulseller records, 2019

Tracklisting:

 1. Prince Of Disgust
 2. Ment Til Å Tjene
 3. Melodies Of Lust
 4. Ta Dets Drakt
 5. Frost Embalmed Abyss
 6. Ravish Me
 7. Bounded By Blood (Exodus cover)
 8. Shame Is Just A Word

Line-up:

 • Grimdun – Drum
 • HaaN – Gitaar
 • Fjellnord – Gitaar
 • HansFyrste – Zang
 • Malphas – Bas

Links: