Svardenvyrd – Scarred Lands

Altijd interessant om te lezen wie, bijvoorbeeld voor een band, een logo heeft ontworpen. Voor dit Tsjechische Svardenvyrd bleek dat niemand minder dan Christophe Szpajdel te zijn. Niet bekend? Schaam je! Ga maar eens snel rondsnuisteren, dan kom je te weten dat deze brave man menig logo heeft gecreëerd, misschien zelfs van je favoriete band. Of dit Svardenvyrd daar ook toe behoort, weet ik niet. Dit Scarred Lands is de opvolger van de debuutplaat, Obeycej Slunovratu, uit 2005. Het centrale thema op deze nieuwe plaat handelt over de misdaden die tussen 1925 en 1945 door tirannieke leiders zijn gepleegd  tegen de bevolking van de Baltische Staten, Oekraïne, Polen en Wit-Rusland. Een op zich erg gevoelig, doch ook hedendaags thema.

Een bijzonder enigmatische riff en dito drumpartij openen Scarred Lands. Het is alsof je hierdoor de angst voelt die over de bovenvermelde landen en regio’s verspreid werd. Dit wordt vervolgens vakkundig verder uitgewerkt middels eerder gezapige, stampende drumdynamieken en vooral erg snerpende vocalen. Het geheel geeft me op deze manier een Bornholm, Sear Bliss gevoel. Er is dus behoorlijk wat ruimte voor heroïek en epiek die wordt verborgen in de eerder eenvoudige riffs. De bijzonder interessante afstelling van de gitaar speelt hier natuurlijk ook een rol in. Zeker wanneer Memories Will Keep Us Alive start moet ik aan bovenstaande bands denken. Meer nog wanneer de snerpende screams invallen. Bijzonder sterk.


En het blijft bijzondere riffs regenen. De openingsmaten van The Horizon Was Clear, Far And Charming doen in die context zelfs wat post-black-achtig aan en verwijzen volgens mij wat naar ouder werk van Harakiri For The Sky en Heretoir. Vervolgens vervallen de heren wat te veel in herhaling en blijven ze het geheel te lang uitrekken. En het langdradig in herhaling vallen doen de heren nog eens dunnetjes, maar dan elf minuten, over op Forest Shelter. Een nummer dat je wel het gevoel geeft dat het woud of bos je beschermt, maar lang niet tegen alles. Bij momenten krijg je de idee dat het nummer gaat opensplijten. Nu, net dat gebeurt dan niet. Evenmin gebeurt het bij de daaropvolgende nummers.

Geen slechte plaat. Wel één die te weinig echte hoogtepunten kent en vaak wat te veel blijft hangen in dezelfde ideëen.

Score:

75/100

Label:

Far Horizon Music, 2021

Tracklisting:

  1. Scarred Lands
  2. Memories Will Keep Us Alive
  3. The Horizon Was Clear, Far And Charming
  4. Forest Shelter
  5. I Wished To Follow The Sun
  6. My Journey Ends Here

Line-up:

  • Einskaldir – Zang, drum
  • Typhon – Gitaren

Links: