Suzi Quatro – The Devil In Me

Als er nu één artiest is waarvan ik me een hoedje schrok toen die in de reviewlijst verscheen, dan is het wel Suzi Quatro. Wordt Patti Smith algemeen uitgeroepen als de ‘godmother of punk’, dan mag je volgens mij Suzi Quatro beschouwen als de ‘godmother of hard rock’. Eerlijk gezegd dacht ik dat ze al lang me pensioen was, maar nee hoor, verre van.

Zegt haar naam je niets, dan neem ik je even mee voor een korte flashback in de rockgeschiedenis. Meer bepaald naar 1973 wanneer de 23 jarige Amerikaanse Suzi Quatro van Detroit naar Groot-Brittannië verhuist en haar gelijknamige debuut-lp uitbrengt. Ze valt op: de combinatie van haar hese stem, wijdbeense pose, spannende leren catsuits, stoere stampende glamrock en het feit dat ze bas speelt zijn niet evident. Het is onmiddellijk bingo met de singles Can The Can en 48 Crash. En dat doet ze later in de jaren ’70 nog een paar keer netjes over met Devil Gate Drive en She’s In Love With You. Al werd de sound geleidelijk aan iets meer poppy en aanleunend bij de toen heersende disco sound.

Daardoor mag je haar toch aanzien als een van de pioniers van de vrouwelijke hardrock. Wie volgde? Denk maar aan The Runaways (met Joan Jett en Lita Ford), Girlschool om zo de jaren ’80 en de New Wave Of British Heavy Metal in te rollen.

Dat allemaal om te zeggen: ze staat er nog altijd. Eerlijk gezegd ken ik haar ook vooral van in mijn kindertijd, de jaren ’70, en de toenmalige eerder vermelde hits. Maar ze heeft nooit stilgezeten. Meer zelfs, samen met haar zoon Richard maakte ze ook in 2019 een goed onthaald album, No Control. 2020 was volgeboekt met optredens (dat deed ze dus ook nog) maar dan komt het bekende coronaverhaal en werd alles geannuleerd. Onverwachte vrije tijd die ze, opnieuw samen met haar zoon, goed gebruikte om veertien nummers bij elkaar te schrijven. En die vind je nu op The Devil In Me. Twaalf nummers staan op de cd; de twee extra nummers kun je horen op de dubbel-lp.

Zit Suzi Quatro met haar achttiende album nog in hetzelfde muzikale straatje als in de jaren ’70? Nou, nee, dat kun je niet zeggen. Ik hoor geen enkel nummer dat helemaal dezelfde stoere, stampende, groovy drive heeft als de nummers die ik hierboven opsomde. Het uptempo I Sold My Soul leunt er dan nog het dichtst bij aan, ondanks de rol van de Hammond.

Is het dan nog wel een rockplaat, deze The Devil In Me? Ja, eigenlijk wel. Is het een goede plaat? Volgens haar zelf wel, haar beste ooit zelfs, beweert ze. Laat ons zeggen dat het van je verwachtingen afhangt. Reken je op een doorslagje van 70’s materiaal, dan kom je van een kale kermis thuis. Mag het allemaal wat gezapiger, rustiger en gevarieerder met een ervaren rockvrouw aan het roer, dan is dit wel iets.

Rockliefhebbers vinden zeker hun gading in opener en titelnummer The Devil In Me (met niet onbelangrijke rol voor de piano), Hey Queenie, het funky rockende Betty Who?, het catchy You Can’t Dream It, Get Outta Jail (snel, goede drive, met wat negro spiritual invloed)… Allemaal nummers op het begin van de plaat.

De rest is een ware stijlenmix. My Heart And Soul is een jazzy kerstnummer. Do Ya Dance mengt een rockende bas met zuiderse conga. En de trage Isolation Blues vind ik wel een leuke: je waant in een bluesy rokershol, inclusief piano en blazers… Het onderwerp, tja, daar moet je in deze tijden niet lang naar raden zeker.

De plaat sluit in leuke rocksfeer af met het groovy Motor City Riders. Hier voel je nog eens volop die 70’s vibe, al blijven ook hier de hese schreeuwtjes weer achterwege.

Met The Devil In Me is Suzi Quatro back in business, voor zover ze ooit out of business was. Verwacht je niet aan een doorslag van de 70-glamrockhits maar aan een gezapig licht rockend album van deze 70-jarige rockende oma.

Score:

73/100

Label:

SPV/Steamhammer, 2021

Tracklisting:

 1. The Devil In Me
 2. Hey Queenie
 3. Betty Who?
 4. You Can‘t Dream It
 5. My Heart And Soul
 6. Get Outta Jail
 7. Do Ya Dance
 8. Isolation Blues
 9. I Sold My Soul Today
 10. Love‘s Gone Bad
 11. In The Dark
 12. Motor City Riders

LP Bonustracks:

 1. Can I Be Your Girl
 2. Desperado

Line-up:

 • Suzi Quatro – Vocalen en basgitaar

Links: