Survivors Zero – CMXCIX

Survivors Zero – CMXCIX
Cobra Records, 2009

Beroemd in heel Finland en naar eigen zeggen klaar voor de strijd in de harde wereld der metaal, Survivors Zero. Op het eerste gezicht een kanshebber gezien de andere bezigheden van menig bandlid. Tot mijn positieve verrassing zie ik Tapio Wilska, de man die Finntroll zo gezellig maakte, op basgitaar. Daarnaast zien we als lead gitarist Jani Luttinen die vorig jaar met The Scourger nog een prettig album uitkakte en op de drumkruk zit Reima Kellokoski, van Impaled Nazarene. Het schept verwachtingen, da’s een feit.

Voldoet Survivors Zero aan de verwachtingen? Mijns inziens wel, al is het deels. Het totaalplaatje klinkt erg professioneel en is duidelijk gemaakt voor de luisteraar die zijn of haar brok metaal het liefst zo voorgeprakt mogelijk wil. We hebben hier stilistisch te maken met een degelijke kruising tussen moderne thrash en catchy death metal met een flinke stoot melodie. Continu denk ik aan Arch Enemy gezien de invloeden van deze band op verschillende manieren naar voren komen. Zowel op het gebied van ritme als op het gebied van zangstructuren en gitaargebruik (zowel solo- als rifftechnisch) komen de Zweedse collega’s om de hoek kijken. Ondanks dat de bekende weg onophoudelijk wordt bereden, klinkt het geheel toch erg lekker in de oortjes. Met name Scavengers of Chris (prettig en afwisselend drumwerk) en het meer van de oude stempel afkomstige Thorns of Rapture klinken prima. Er wordt afgesloten met Reclaim My Heritage, een nummer wat naast goed toegevoegd gitaarwerk ook goed was voor een plaatsje in de hitlijst in eigen land.

Catchy metal, goed uitgevoerd en interessant voor de brede wereld der liefhebbers van melodie en degelijkheid. Het proberen zeker waard, maar voor de vastgeroeste purist wellicht iets te hapklaar.

Tracklisting:
Survivors Zero - CMXCIX

 1. Embrace the Inferno
 2. Armageddon Cult
 3. Lucifer Effect
 4. Scavengers of Christ
 5. Thorns of Rapture
 6. Fortress of Lies
 7. I Bury Them Deeper
 8. I am the Gun
 9. Trail of Fears
 10. Reclaim My Heritage

Line-up:

 • Tommi Virranta – Vocals
 • Sami Jämsén – Guitars
 • Jani Luttinen – Guitars
 • Tapio Wilska – Bass
 • Reima Kellokoski – Drums

Links: