Superdeathflame – Dead Is Dead

Oké, je bent net een nieuwe band begonnen. Vette shit. Maar ja, je hebt wel een te gek gave naam nodig natuurlijk. Hoe deze te noemen? Super klinkt sowieso al goed, dus daar kun je nooit mee misgrijpen. Je maakt melodeath, dus het woord death mag niet ontbreken. En wat is er nu vetter dan een portie vuur? Ja, niks gek! En zo heet je band dus ineens Superdeathflame. Hoewel dit de meest clichématige naam ooit is, is het tegelijk ook de meest clichématige naam ooit. Oeps, dat zei ik eerder ook al. Toch een leuke introductie op een band met de meest ongeïnspireerde naam ooit. En dan bestaan er dus ook gewoon bands met een naam als Vulvodynia, Anal Cunt, Dying Fetus en Dick Delicious and the Tasty Testicles. Maar dat zegt gelukkig niks over de muziek. Ik voel een bruggetje aankomen. We maken ons warm voor de tweede langspeler van dit Finse duo.

Het eerdergenoemde tekstuele viaduct leidt ons naar de mogelijkheid om het muzikale aspect eens onder de loep te nemen. We krijgen iets meer dan een half uur aan heerlijke melodeath voorgeschoteld. Hoewel dit Superdeathflame uit Finland afkomstig is, neigt het geluid van de band iets meer naar enkele genregenoten uit buurland Zweden. Verwacht dus minder melancholie, maar des te meer groove en industriële agressie. Amon Amarth en Orbit Culture schieten hierbij direct te binnen. Toch sijpelt er af en toe wat Finse dramatiek door de speakers heen, waar de grootmeesters van Insomnium in gehoord kunnen worden. Door de elektronische toevoegingen, die af en toe de kop opsteken, doet de muziek me zo nu en dan ook denken aan Fires in the Distance. Dat alles is verpakt in aanstekelijke refreinen en pakkende riffs, die goedkeurend hoofdgeknik tot gevolg hebben. En dat levert een achttal uiterst smakelijke nummers op.

De nummers op dit Dead is Dead zitten redelijk simpel in elkaar en volgen een vast format over het gehele album, maar Superdeathflame weet dit gewoon heel strak neer te zetten. Korte nummers, geen gekke uitstapjes. Lekker doen waar je goed in bent. Een zanger met een goede strot. De cleane vocalen missen wellicht iets aan bandbreedte om echt impact te hebben, maar dat is van minimale zorg. Van de niet zo onschuldige riffs in opener Innocent, het sterke titelnummer, het uiterst pakkende Untold Burden, tot aan de stuwende afsluiter Pain. Dit album kent geen zwakke broeders.

Voor goede metal in het algemeen kun je zeker bij Inverse Records terecht, maar vooral Finse melodeath van hoogwaardige kwaliteit mag tot de specialiteit gerekend worden. Hier vormt Superdeathflame absoluut geen uitzondering op. Dus op zoek naar een nieuwe ontdekking in dit genre? Gun jezelf dan een prettig half uurtje door dit Dead is Dead een draai te geven!

Score:

83/100

Label:

Inverse Records, 2022

Tracklisting:

  1. Innocence
  2. Dead Is Dead
  3. Dying Embers
  4. Darkest Mind
  5. Untold Burden
  6. Inside the Chamber
  7. Falling in Shades
  8. Pain

Line-up:

  • Tomi Tilli – Zang, gitaar
  • Marko Tuhkunen – Drums

Links: