Suol – Suol

De heren P. en J. kennen elkaar uit de lokale scene en vonden elkaar in Shagor en Weerzin. Er was blijkbaar nog wat tijd en inspiratie over en daarom werd Suol in het leven geroepen. De bandnaam verraadt waar de heren vandaan komen want dit is de ouderwetse schrijfvorm van wat tegenwoordig Zwolle heet. Inspiratie werd gevonden in oude, lokale mythen en sagen. En om het lokale karakter verder te benadrukken werden gastmuzikanten die uit de buurt komen aangetrokken. Op drums is dat Elshschappij Tovenaere (Terdor) en de dames H&S die eerder ook achtergrondvocalen deden bij (of all people!) Ellie en Rikkert.

Suol trapt af met Hellevaart. Een venijnig groovend nummer van bijna zes minuten waarin we bijna letterlijk de hel worden ingetrapt door repetitieve gitaarriffs en vocalen die lekker hard in de mix staan. Daarna volgt Slot Van Voorst waarin het gas er opnieuw niet vol op gaat maar wederom wordt gekozen voor een zekere swing in het gitaarwerk. In dit nummer komen ook voor het eerst cleane, mannelijke, vocalen voorbij. Met een lekker zware bariton wordt het bombastische karakter van Suol geaccentueerd. Tegen het eind klinken ineens wat koebellen die lukraak lijken geplaatst maar wel sfeerverhogend werken.

In Over De Geute mag voor het eerst kennis worden gemaakt met de vrouwelijke vocalen. En hoe… Beide dames hebben een loepzuivere stem en als ware bosnimfen betoveren ze je ziel en slepen die mee naar een donkere plek in het bos waar alleen maar nare dingen gebeuren. Het eerste hoogtepunt van Suol is daarmee bereikt. Nauwelijks bekomen van deze trip volgt Wetterman’s Waanzin waarin ene D. als spreker voorbijkomt en ijzingwekkend en bloedstollend uit de hoek komt. Als een opgeknoopt lijk kon praten dan zou het zo klinken.

Het is dan al lang duidelijk dat de muziek van Suol goed in elkaar zit en prima klinkt. Waar sommige black metal klinkt als een allesverwoestende bosbrand is er bij Suol eerder sprake van een smeulend vuurtje waarbij de temperaturen desalniettemin hoog oplopen en dus verzengend werken. Alles moet en zal tot as worden gemaakt. Hetzij middels de vocalen, dan wel door het gitaar- en drumgeweld.

Speciale vermelding ook voor het afsluitende Bodemdrift. Het intro is (hoewel het enkel akoestische gitaren bevat) al lekker onheilspellend maar als het blackmetalgeweld dan echt losbarst en het tempo flink omhoog gaat, ontwikkelt zich een dijk van een nummer waarmee Suol in één klap bewijst dat het een plek verdient in de vaderlandsche blackmetalscene.

Score:

91/100

Label:

Swarte IJssel, 2023

Tracklisting:

  1. Hellevaart
  2. Slot Van Voorst
  3. Over De Geute
  4. Vrouwe IJssel
  5. Wetterman’s Waanzin
  6. Bodemdrift

Line-up:

  • P. – Zang, Gitaar
  • J. – Zang, Basgitaar
  • Elshschappij Tovenaere – Drums
  • H & S – Achtergrondzang

Links: