Sunless – Urraca

En plots staat je scherm vol eksters. Naast hun Spaanse vogelkennis spreiden deze drie Amerikanen een zenuwsplijtend dissonant debuut tentoon. Het soort progressieve death metal waar je écht zin in moet hebben. Zo niet, dan schijt je hier acht kleuren tegelijk van.

Van een ekster weet je dat hij zwart en wit is, van progressieve death metal weet je dat je een doolhof van asymmetrische dissonante cirkels en knarsende en grollende baszinderingen te wachten staat. Destabiliserende drumpatronen, waar geen pijl op te trekken valt, blijven die desoriënterende snaargeschallen maar opvullen met roffels, wrikkende tegenmaten of blastbeats die uit het ijle ontstaan. Het botst meer dan dat het klinkt.

De neurotische gestaltes die de polymorfe oorschelpschelling aannemen gaan vrijwel voortdurend in de clinch met een waterval aan drumsnood. De zure galmgrunts vergroten de illogica. Net als de andere Dysrhythmia’s en Obscura’s heeft ook het experimentele progressieve death metalsurrealisme van Sunless één groot probleem: de songs zijn zo complex en ondoorgrondelijk, dat je er een handboek voor nodig hebt om ze te herkennen. Er treedt her en der recurrentie op, soms zelfs in een stabiel ritme, zodat het nog best meevalt. Desalniettemin blijft het een taaie brok, die de eksterogen van je voeten zal schuren.

Score:

79/100

Label:

Eigen Beheer, 2017

Tracklisting:

 1. Wishes Fallen On Deafened Ears
 2. Gathering At The Skull’s Eye
 3. Aberrant Clime
 4. Born Of Clay
 5. Obsidian Wing
 6. Windswept Rock
 7. The Ancient Ones
 8. Magpie
 9. Disintegration Of Man

Line-up:

 • Lucas Scott – Zang, gitaar
 • Mitch Schooler – Basgitaar
 • Ben Iburg – Drums

Links: