SUNKEN – Departure

Scandinavische black metal. Origineel is het al lang niet meer, maar daarom is het zeker niet minder goed. Dat bewijzen de Denen van SUNKEN met hun door de oceaan en natuur geïnspireerde atmosferische black metal. Departure is de debuut langspeler waarmee het Deense viertal de wereld wil veroveren.

Na de obligatoire atmosferische soundscapes krijgen we als luisteraar de muziek als een grote golf over ons heen. Een constante stroom van schelle tremologitaren, zoveel blastbeats als mogelijk en zeer natte, rauwe screams spoelen de luisteraar weg. De songs bevatten zeker genoeg melodie, variatie en subtiele solo’s om niet te snel te vervelen, iets wat al wel eens kan gebeuren bij nummers die gauw over de tien minuten gaan.

SUNKEN weet in Void, Sunken, Departure en het net wat bombastischere en climactischere laatste nummer In The Cold Embrace Of The Waves, net als veel moderne black metal bands, de atmosferische en opbouwende elementen van postrock en shoegaze te combineren met de rauwheid en ruwheid van klassieke black metal. Daarom mag deze band gerust in een adem genoemd worden met bands als Deafheaven en Show Me A Dinosaur. Ze staan zeker nog niet op hetzelfde niveau als deze bands, maar ik kijk reikhalzend uit naar hun volgende release, in de hoop dat ze nog nèt dat trapje hoger klimmen.

Score:

80/100

Label:

Triton’s Orbit (2017)

Tracklisting:

  1. A Solemn Initiation
  2. Void
  3. Sunken
  4. Departure
  5. In The Cold Embrace Of The Waves

Line-up:

  • Simon Skotte Krogh – Gitaar, bas
  • Martin Skyum Thomasen – Vocalen
  • Ken Klejs – Drums
  • Frederik Lippert – Gitaar

Links: