Sunborne – Exo Operator

Punky spacerock uit Nederland. Friesland om precies te zijn. De band Sunborne vertegenwoordigt de muzikale versie van ruimteheld André Kuipers. Met Exo Operator brengt de band de tweede EP uit. Deze is vuig en ruig als Herman Brood die een broodje kroket gaat halen op een internationaal ruimtestation. Het is zomaar een associatie bij deze trippy punkmuziek. De plaat bevat slechts vijf nummers, dus daar moeten we het mee doen. De speelduur is iets meer dan twintig minuten.

De band gaat op Exo Operator verder waar vorige studio-EP Upon The Surface ophield. De vrij vlakke en monotone drum lay-outs worden overgoten met fuzzy gitaarwerk en rauwe zang. De songwriting is vrij braaf en standaard. Op Guru hoor je een heel erg punky geluid waarbij je moet denken aan echte straatpunk. De teksten worden op recordtempo erdoor gejast. De refreintjes zijn lekker vaag en regelmatig treffen we wat extra delay-effecten aan waardoor het allemaal nog dromeriger klinkt. Toch blijft de band rocken. Vocalist Otto Lauterjung weet op Mass Overload bijna rappend zijn teksten te brengen. Het nummer is wat vaag opgebouwd, alsof we een soort spacey nu-metal luisteren. De gerapte teksten zijn meer het opzeggen van een rijmdicht dan daadwerkelijk rappen. Niet het beste nummer van deze EP. Op Destruction lijkt de vocalist eerder een soort piraat na te doen. De titel is goed gekozen want het gaat er vrij ruig aan toe. Het album Exo Operator is lekker uptempo en gericht op het bewegen van uw nek in de gebruikelijke headbangrichting. Tevens mag er gedanst worden op de door u gewenste vage wijze. De band brengt het album in eigen beheer uit en de productie is dan ook organisch. Vocalen vrij hard op de voorgrond, harde cymbalen en chaos alom is het credo.

Kom niet naar Sunborne omdat je zo graag ingewikkelde en professionele muziek wil horen. Je bent hier alleen welkom als je een hele snelle zonnebril opzet of een ruimtepak aantrekt. Wellicht leuk voor de artsen op de IC’s tegenwoordig, want het is volgens mij een prima muziekje om te draaien tijdens het werk. Exo Operator is een gezellige plaat met een actief en vrolijk geluid. Natuurlijk kan het allemaal nog een stukje professioneler, bijvoorbeeld waar het gaat om strakheid, productie en de soms wat overenthousiaste vocalen. Ik denk dat de band echter inzet op spelen op een paar gezellige zomerfestivalletjes of in een bruine kroeg. Lijkt mij een prima plek om Sunborne eens te gaan bekijken. Luistertip: Exo Operator

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Exo Operator
  2. Guru
  3. Mass Overload
  4. Shapeshifter
  5. Destruction

Line-up:

  • Otto Lauterjung – Vocalen, tekst
  • Jeroen Nauta – Gitaar
  • Siebe Overwijk – Drums
  • Michel v/d Meer – Basgitaar

Links: