Sun-0-Bathers – Floater

Is het 1998? Sun-0-Bathers vindt van wel! De band Sun-0-Bathers heeft werkelijk niets met Sunn O))) te maken, mocht de bandnaam die associatie bij u oproepen. Deze Nederlandse rockers maken poppunk in de trant van Zebrahead, State Champs, Sum41, noem ze maar op. Floater is EP nummer twee en bevat ouderwets gezellige poppunk met een modern sausje. Het heeft tekstueel veel met de zomer, zwembad en zand te maken. Laten we het strandpunk noemen. De cover is gemaakt door Maarten Streefland van Oskoed Slotters, Nederlands beste middelmatige punkband volgens de band zelf.

Een kwartiertje speeltijd duurt Floater, en de gemiddelde speeltijd per liedje is twee minuten. Een verzameling nummers vol vrolijke plug & play (skate)punk met opvallend zachtaardige vocalen. Een lekker telefooneffect zit over de vriendelijke vocalen, waardoor het klinkt alsof het half in een zwembad, half in je moeders garage is opgenomen. De downbeatdrums staan computergestuurd in de mix. De triggers zijn wat slofferig, en de cymbalen klinken richting 8-bit. Jouke Rispens ramt vrij hard en geanimeerd op zijn kit, dus dat maakt veel goed. Zo’n drummer waarvan zijn leraar vroeger altijd zei: ‘Probeer nou eens dynamisch te drummen’. Hij doet dat wel eens, soms even kort opbouwen (Done With You), maar hij gaat hoorbaar liever volle kracht ADHD. De gitaar verzorgt een overdaad aan gevatte countryloopjes en vrolijke punkakkoorden. Hoogtepunten zijn het karaktervolle en sterk uitgewerkte Huntington Beach Resort en het verderfelijk catchy en uptempo Overtime. Het instrumentale Hate The Shade is ook nog leuk, met een typisch jaren ’60 surfgeluid. De EP is losjes ingespeeld qua gitaar en zang, en de nadruk ligt op de energie.

Floater klinkt jong en onbezonnen, vol vrolijke energie en een beetje platteland erin gegooid. Poppunk voor zonnige dagen, op de skatebaan of op het strand. Ik vraag me wel af hoe de heren, met de afwisseling die ze hier brengen op een EP, een volledig en coherent album willen laten klinken. Gelukkig is dat niet mijn probleem. Is er al een rugtas, agenda en pen van deze band? Als ik dertien was geweest had ik ze vast wel aangeschaft. Leuke band man!

Label:

Morning Wood Records, 2020

Tracklisting:

 1. Floater
 2. Huntington Beach Resort
 3. No Empathy
 4. Overtime
 5. Locals Only
 6. Done With You
 7. Hate The Shade

Line-up:

 • Jurjen de Vries – Vocalen, basgitaar
 • Redmer de Boer – Gitaar, aahs
 • Anne Pier Osinga – Gitaar, aahs
 • Jouke Rispens – Drums, aahs

Links: