Sumerlands – Dreamkiller

Veel lezers maakten nog de jaren ‘80 mee. De tijd dat bands als Saxon, Iron Maiden en Def Leppard de rockradio domineerden. Wat een heerlijke tijd moet dat zijn geweest! Heimwee hebben naar een tijd die je nooit hebt gekend. Daar bestaat een woord voor: anemoia. Ik heb dat gevoel steevast bij het beluisteren van muziek uit die tijd. Als kind van de jaren ‘90 is dat een ver-voor-mijn-tijdshow, maar het maakt het daarom niet minder leuk. Af en toe passeert er op de redactie eens een band waarbij de anemoia zwaart piekt. Sumerlands is zo’n band! De groep rond Brandon Radigan brengt klassieke heavy metal die lekker naar binnen giet.

De band brengt met andere woorden kant-en-klare oldschool-metal. Het soort muziek dat in de jaren ‘80 als radiovriendelijk zou worden bestempeld. Ideaal als soundtrack voor een Rocky-film. Je weet wel, als achtergrondmuziek dienend bij een obligatoire montage van trainingsbeelden die moeten tonen dat de protagonist van het verhaal zich snoeihard voorbereidt op het gevecht van zijn carrière. Er zijn wel meer zaken die bij mij anemoia oproepen.

Edge Of The Knife, Night Ride, The Savior’s Lie. Stuk voor stuk leuke songs die meer een gevoel knuffelen dan de luisteraar een auditorisch orgasme te bezorgen. Bon Jovi, Survivor, Iron Maiden, White Snake, je hoort werkelijk flarden van al deze bands wanneer je jezelf doorheen het album ploetert. Zanger Brendan Radigan krijgt een onderscheiding wat mij betreft. Meer jaren ‘80 kan hij enkel klinken door er een “HieHie” á la Michaël Jackson bovenop te knallen. Voeg hier dan eens een scherpe, maar weinig verrassende gitaarsolo aan toe en je verkrijgt direct het soort muziek dat beter klinkt op walkman dan digitaal.

Deze Sumerlands beviel me wel, zonder te excelleren. Mijn advocaat weet ondertussen dat ik nogal graag een proces aanspan tegen bands die mijn tijd hebben verdaan, maar deze band uit Philadelphia mag op zijn beide oren slapen. Dreamkiller van Sumerlands, voor de nostalgische zielen onder ons. Spoiler alarm: de film eindigt met Rocky Balboa die de stoute Rus knock-out slaat in de laatste ronde. Ik bespaar je naast de montage ook graag de hele film.

Score:

78/100

Label:

Relapse Records, 2022

Tracklisting:

 1. Twilight Points the Way
 2. Heavens Above
 3. Dreamkiller
 4. Night Ride
 5. Edge of the Knife
 6. Force of a Storm
 7. The Savior’s Lie
 8. Death to Mercy

Line-up:

 • Brad Raub- Basgitaar
 • Brendan Radigan- Zang
 • Justin DeTore- Drums
 • John Powers – Gitaar
 • Arthur Rizk- Gitaar & keyboard

Links: