Suidakra – Lupine Essence (re-release)

Het Duitse Suidakra is nostalgisch geworden. Vorig jaar verscheen Echoes of Yore, waarop tien remasters stonden van de beste tracks volgens de fans. Overigens een uitstekende plaat die hier nog regelmatig gedraaid wordt. De band brengt in 2020 Lupine Essence, de debuutplaat, opnieuw uit. Nu ben ik ervan overtuigd dat dit een van de minste albums van de band is. De sentimentele waarde is begrijpelijk, maar een matige plaat remasteren is een beetje als een bezoek van je schoonmoeder op zaterdagochtend: niemand zit erop te wachten.

Daarbij is dit in de eerste plaats een remaster en dus geen herbewerking, zoals we die op Echoes of Yore aantroffen. Overbodig, meer woorden heb ik er niet voor nodig. De eerste acht songs klinken vrijwel identiek aan de oorspronkelijke opname en de toegevoegde waarde ontbreekt volledig. Gelukkig volgen daarna zes herbewerkingen die recent zijn opgenomen. Hoewel de herbewerkingen een volwassener geluid laten horen, blijven de songs zelf niet boeiend. Je kan een steen polijsten, maar het wordt nooit een kristal.  De nieuwere uitvoeringen brengen wel een voller geluid, vergelijkbaar met Echoes of Yore.  De bewerking van Sheltering Dreams heeft een nieuwe zangeres. Het klinkt alsof het in een thuisstudio is opgenomen. Bovendien is haar keifelle timbre veel te poppy voor dit nummer. Echt exact wat ik niet trek bij veel moderne (pop)muziek: schreeuwerige overemotionele zang. De kracht van dit liedje is juist het mysterie, de atmosfeer. Ook hier slaat de band de plank faliekant mis. De hele sfeer van het liedje wordt in deze nieuwe versie kapotgeschreeuwd door dit theatrale gezang. Ik heb nog even een foto opgezocht, waarop goed te herkennen is op welke wijze deze Tina Stabel overdreven hard blèrt.

Zoveel mooie albums heeft deze band gemaakt en dan uitgerekend dit kreng remasteren en heruitgeven…  Deze remaster is alleen geschikt voor mensen die nostalgisch worden van dit album. Voor de kwaliteit hoef je het echt niet te doen.

Label:

MDD Records, 2020

Tracklisting:

1. Banshee
2. Dragon Tribe
3. Heresy
4. Sheltering Dreams
SIDE B
5. Havoc
6. Warpipes Call Me
7. … And A Minstrel Left The
Mourning Valley
8. Sheltering Dreams (2020)
9. … And A Minstrel Left The
Mourning Valley (2020)

Line-up:

  • Arkadius Antonik – voc, guitars
  • Marcel Schoenen – guitars, voc
  • Christoph Zacharowski – bass
  • Stefan Möller – drums
  • Daniela Voigt – keyboards, vos
  • Tina Stabel – voc (2020)

Links: