Subterranean Masquerade – Mountain Fever

Jongens toch… hoe kan het toch lopen. Deze Israëlische band, Subterranean Masquerade, maakte op mij een stevige indruk na het beluisteren van hun EP in 2004. Temporary Psychotic State, was de titel. Deze EP kwam in dezelfde periode en ongeveer gelijktijdig uit met het fantastische The Imaginary Direction Of Time van de Noren van Winds. Een van de bandleden van Winds, Andy Winter, werkte nog mee aan de EP van Subterranean Masquerade. Een jaar na deze EP kwam dan het erg sterke debuutalbum Suspended Animation Dreams via The End Records. Vervolgens viel alles een goede acht jaar stil alvorens er weer leven in de brouwerij kwam. Deze Mountain Fever is de vierde langspeler. Een centrale rol binnen deze band is weggelegd voor Tomer Pink, gitarist en bandmastermind.

Dit Mountain Fever omhelst progmetal in zijn zuiverste soort; eerlijkheidshalve ben ik in dit genre niet thuis maar gezien bovenstaande, dacht ik, ik laat me nog eens verrassen. Misschien slagen de heren er opnieuw in en dit na bijna twintig jaar. Naast klassieke instrumenten mag je er prat opgaan dat er ook wat andere instrumenten met een meer lokaal karakter passeren. Ik ontwaar ook een vocale bijdrage van Melechesh – lid, Ashmedi. Een bont allegaartje muzikanten doch een allegaartje dat een ongelooflijke technische bagage heeft.

Doorheen het hele album voel je die warme Oosterse sfeer als een innige omhelzing. Neem nu het begin van Inward. De typische riffstructuren en melodielijnen worden opgemengd met wat wat wij klassieke thema’s zouden noemen. De grunt in dit nummer breekt het fijne glas dat op een mooi gedekte tafel werd neergezet. De seventies keyboard-trips die worden overgenomen door de gitaren en de drums geven op zich ook weer een aparte kleur aan de tafel. De heer Vidi laat horen wat voor krachtige stembanden hij heeft. Luister ook naar de dialoog tussen hem en de saxofoon net voor het nummer op een eerder filmische wijze eindigt.

Vanaf Somewhere I Sadly Belong sluipen er naast de typische progmetalelementen ook wat meer agressievere elementen in het werk, altijd mooi uitgebalanceerd. The Stillnox Oratory kent een wat timide begin doch bloeit vervolgens toch verder open. Ascend kent een wat marcherende middenbeuk tot het moment dat een solerend gebeuren wat meer de aandacht trekt. Het laatste en afsluitende Mångata krijgt door zijn basismelodie, de fluit en de vertellende stem, in de eerste maten alzo gebracht, een bijna sprookjesachtige bijklank.

Orphaned Land is een naam die klinkt als een klok, ook dit Subterranean Masquerade is een klok die erbij mag in je woonkamer. Erg goed album dit Mountain Fever. Vooral gevoelig gebracht met hier en daar een extremere escapade. Ik hoor de specht in mijn hoofd weer. Toktoktok. Grijp maar eens terug naar de oude releases om dit te begrijpen…

Score:

80/100

Label:

Sensory Records, 2021

Tracklisting:

 1. Snake Charmer
 2. Diaspora My Love
 3. Mountain Fever
 4. Inwards
 5. Somewhere I Sadly Belong
 6. The Stillnox Oratory
 7. Ascend
 8. Ya Shema Evyonoecha
 9. For The Leader, With Strings Music
 10. Mångata

Line-up:

 • Davidavi “Vidi” Dolev – Zang
 • Tomer Pink – Gitaar
 • Or Shalev – Gitaar
 • Shai Yallin – Keyboard
 • Golan Farhi – Bas
 • Matan Shmuely – Drum

Links: