Subterranean Disposition – Subterranean Disposition

Subterranean Disposition – Subterranean Disposition
Hypnotic Dirge Records, 2012

Het komt wel vaker voor dat Australië een éénmansproject voortspruit, maar al minder vaak komt het voor dat zo’n project dan ook meteen door een iets groter label gelanceerd wordt. Terry zit achter Subterranean Disposition en brengt vijf langgerekte songs waarin hij death en doom wat door elkaar gooit en er een uurtje mee volpompt.

Wat me vooral nablijft bij dit project is de fraaie doomsfeer die behoorlijk wat keren wordt aangereikt en waar dan stapsgewijs wordt voortgebeukt met gonzende grunts en slepend gitaarwerk. Een gevoelsplaat, maar misschien nog wel wat droog en ongezouten in de mix gegooid en naar mijn gevoel met nog teveel van hetzelfde, hoewel de riffing altijd wel lichtjes wat andere vormen aanneemt. Op sommige momenten maakt Terry het zelfs behoorlijk diepgaand met de beklemmende en enigmatische noten op de doomwaas die je gewaar wordt op The Most Subtle of Storms. Halverwege onder meer die song merk je ook wat diversiteit op met de stilval en de gevarieerde vocale insteek, al leveren de vrouwelijke vocalen op een paar andere songs ook een leuk effect. Iets waar Subterranean Disposition nog meer een eigen richting mee had mogen opgaan, want het vormt zeker één van dé sfeervolle uitschieters op dit doomsentiment. Gewoon heerlijk wordt het dan wanneer die sax optreedt!

Hopelijk gaat Terry verder met spul dat in de experimentele lijn van The Most Subtle of Storms verdersleept, maar eigenlijk is de centrale atmosfeer van dit debuut best te waarderen. Het is een knap doomproject geworden om stapsgewijs vanuit je luie zetel te volgen. Het heeft nog wat verfijning en afwisseling nodig, maar een verhaal heeft het zeker. Ik kijk uit naar het vervolg.

Tracklisting:

Subterranean Disposition - Subterranean Disposition

  1. Between Apes and Angels
  2. Prolong This Agony
  3. Seven Sisters of Sleep
  4. The Most Subtle of Storms
  5. Wailing My Keen

Line-up:

  • Terry Vainoras – Alles

Links: