Stygian Dark – Gorelords of War

Het is dat we hier bij Zware Metalen niet per woord betaald krijgen, anders had ik met plezier alle bands opgenoemd waar de Zweedse gitarist/bassist/toetsenist/zanger Rogga Johansson actief in is, of actief in is geweest. We houden het op 41 actieve bands of projecten en 15 bands of projecten waar hij bij betrokken is geweest. De specialiteit van het huis: death metal. Enkele aansprekende namen: Paganizer, Revolting, Johansson & Speckmann, Massacre en The 11th Hour.

In het genre van het doodse metaal is Dave Ingram ook al zo’n onontkoombare naam. Benediction, Bolt Thrower, Hail of Bullets en Just Before Dawn zijn enkele bands waar de Brit achter de microfoon stond of staat. Samen met Johansson maakt hij ook nog eens samen deel uit van Down Among the Dead Men en Echelon. Als we nog even doorgaan met name dropping: Jon Rudin zit vaker op een drumkruk dan thuis op de bank, want hij trommelt onder meer in Just Before Dawn, Wombbath en Wormveil. En dan hebben we nog de Nederlander Alwin Roes, die in het verleden bijdrages leverde aan Into the Arcane, Wish en Dead End en alweer een paar jaar druk is met label/boekingskantoor/distro Doc Holliday Metal Productions.


Waarom al die namen? Wel, de heren verveelden zich blijkbaar en besloten in coronatijd maar eens samen een potje te gaan beuken onder de naam Stygian Dark: een verwijzing naar de Styx, de rivier die in de Griekse mythologie de grens vormt tussen onze wereld en het dodenrijk. Een internationale superband dus, die – zoals het zelf noemen – dirty, down-tuned old school death metal maken. Een waarheid als een koe, want debuutalbum Gorelords of War is precies dat. Er zijn albums waar je uitgebreide analyses en bespiegelingen op los kunt laten. Gorelords of War is niet zo’n album. Dit is gewoon rasechte, ondergrondse death metal die liefhebbers niet vaak genoeg kunnen horen. Stygian Dark brengt helemaal niets nieuws en dat is precies de opzet. Het is vanaf de eerste seconde tot 33:46 (beetje kort wel) recht-toe-recht-aan death metal die geen gevangenen neemt maar iedereen langzaam stervend met opengereten buik achterlaat op het slagveld.

Let wel: het is geen inwisselbare brei die Stygian Dark brengt. Binnen de oude richtlijnen van de death metal is er voldoende variatie gevonden en springt met name Casket Malediction eruit doordat het wat langzamer en dreigender is dan de rest van de schedelkrakers, maar onwetenden zal het niet eens opvallen. Voor hen is Gorelords of War ook niet gemaakt. Dit is er voor de fans, de die-hards en de liefhebbers van de heerlijk ouderwets brommende Dave Ingram. De kans dat we dit gezelschap ooit op een podium gaan zien lijkt me behoorlijk klein, maar dat betekent alleen maar dat de heren hopelijk meer tijd hebben om meer materiaal te gaan maken. Goed dat de mannen nog een gaatje vonden in hun agenda dus.

Score:

80/100

Label:

Doc-Records, Old Shadows Records, 2021

Tracklisting:

 1. Gorelords of War
 2. Driven by Ravenous Hunger
 3. Casket Malediction
 4. Lick the Oculus
 5. To Kill the Raven
 6. The Oligarch
 7. Suffering of the Sinister
 8. Lacerated Lies
 9. No Choke Chain on the Wolf
 10. Buried Before First Light

Line-up:

 • Dave Ingram – Vocalen
 • Rogga Johansson – Gitaar
 • Alwin Roes – Bas
 • Jon Rudin – Drums

Links: