Structure – Structure

Gitarist Bram Bijlhout was tussen 2007 en 2014 lid van de Rotterdamse doomband Officium Triste en speelde mee op het heerlijke Mors Viri uit 2013. Na het afscheid van zijn mede-treurwilgen bleef het bloed in zijn aderen langzaam stromen en besloot hij zelf een doomband op te zetten onder de toch wat oppervlakkige naam Structure. De titelloze debuut-EP is nu op tape verschenen via Brutal Insanity Records en Bijlhout heeft er alle instrumenten zelf voor ingespeeld. Voor de zang schakelde hij evenwel een oude bekende in. Ene Pim Blankenstein, ook bekend als zanger van… Officium Triste.

De ex-gitarist van Officium Triste en de zanger van Officium Triste die samen muziek maken, hoe klinkt dat? Nou, het zal u niet verbazen: als Officium Triste. Maar toch ook weer niet, want Bijlhout heeft wel degelijk een eigen gezicht aan zijn Structure gegeven. Het voornaamste verschil met de grote broer: Structure speelt íets sneller. Of: minder langzaam, zo u wilt. En bij Officium Triste spelen de toetsen een veel grotere rol, waardoor het geluid van die band een stuk rijker klinkt. Opnametechnisch is het een tikkeltje minder wat Structure doet, maar dat zal ook te maken hebben met het verschil tussen een beginnend Nederlands label en een internationaal opererende platenmaatschappij.


Structure brengt de nummers echter vol smaak en het project heeft wel degelijk een eigen smoel. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de tempoversnelling in Lost: beter dan de beste douche op een warme dag. Of het bijna bluesy einde van As I Take What Is Mine: een stuk dat je ook zomaar op een plaat van één of andere gitaargod tegen zou kunnen tegenkomen, maar het past prima binnen de stijl van Structure.

Het pleit voor Bijlhout dat hij de tijd neemt voor zijn nummers: van de vijf op dit plaatje klokken er vier boven de vijf minuten en het prachtige And They Remembered gaat zelfs de elf voorbij. De nummers zijn dus lang, dromerig en uitgesponnen, met altijd weer die terugkerende bruingekleurde grunt van Blankenstein (op de instrumentale afsluiter Catatonic na, dat weliswaar een passend sluitstuk is, maar toch nog wel langer had mogen duren): de man die het voorlezen van het telefoonboek van Rotterdam nog aantrekkelijk kan doen klinken. Het zal nog best interessant worden om te zien hoe Structure daar in de toekomst mee omgaat. Komen er optredens met Blankenstein? Gaat hij ook de plaat inzingen? Maar tegelijkertijd zijn het zorgen voor morgen. Want met Structure-de-EP ligt er nu een uiterste aangename eerste kennismaking en lacht de toekomst Bram Bijlhout tegemoet, geheel in strijd met het genre waarin hij actief is.

Label:

Brutal Insanity Records, 2022

Tracklisting:

  1. Remain Faithless
  2. Lost
  3. And They Remembered
  4. As I Take What Is Mine
  5. Catatonic

Line-up:

  • Bram Bijlhout – Alles

Links: