Straytones – Magic Green River Swimmin’ & Stunning Tarzanka Experience

Magic Green River Swimmin’ & Stunning Tarzanka Experience is het derde volledige album van dit Oekraïense trio genaamd Straytones. Zoals de titel al doet vermoeden is dit een psychedelische ervaring van psychedelische rock, kraut en fuzz. De prijs voor coolste albumhoes is in elk geval alvast binnen!

Op dit derde album (ik zal u de volledige titel voorlopig besparen) vinden we een met psychedelische rock overladen festijn. Spring in de groene magische rivier en laat je meevoeren. Het feest start goed met Fire-Fire! Werkelijk alles staat in de brand met een ronkende baslijn, en op riff gebaseerde psychedelische rock. De solo vertelt een aanvullend verhaal waarbij de drums de stroom voorwaarts blijven duwen. Heerlijk nummertje!

De uitroeptekens achter de titels verraden de meest levendige tracks die ook gelijk beide ontzettend catchy zijn. Super Hot! is namelijk minstens zo heet als het surfende Fire-Fire!. Laten we ook de vocalen niet vergeten. Ze zijn slechts af en toe aanwezig, maar weten dan wel echt aandacht toe te voegen. De ideeën en het enthousiasme overstijgen soms de muzikale vaardigheid zoals bij de opbouw halverwege, waarin de drums toch wat zompig overkomen. Dat mag van mij nog wat krachtiger, ondanks dat de ritmes over het hele album wel passend en enthousiast uitgevoerd zijn met lekker veel bekkens.

Er is ook nog een dame aanwezig op de vocalen. Zij huppelt op Magical River door een veld vol lachende paardenbloemen. Op shoegazende wijze oehoehoet ze zich door de groene rivier heen. De kalme en zweverige muziek betreft een country gitaar die aanzwelt tot een meer rockend geluid waarin de basgitaar een loopje mag doen. Het maakt het album divers. Broken Clock is een ander hoogtepunt. Het is weer een moment waarop Straytones een wat energieker geluid opzoekt. De ontknoping is de meest heftige op het album. Dat is dankzij de sterke opbouw. Op Nightbird is het meest begeesterde psychedelische onderdeel te vinden. De samenzang komt halverwege bij een heerlijk door The Beatles geïnspireerd refrein uit.

Straytones is een gezelschap van aardige muzikanten die lekkere jams maken. Hierbij klinkt alles niet al te gestudeerd en vastgelegd, maar eerder als losse jams die organisch in elkaar overvloeien. Het album Magic Green River Swimmin’ & Stunning Tarzanka Experience (daar is ‘ie weer) bevat een aantal prima liedjes en een paar hoogtepunten. Alles beziend is dit album toch wel beter dan wat je gemiddeld door je strot gedouwd krijgt in dit genre. Hoogtepunten zijn daadwerkelijk hoogtepunten te noemen en welke het zijn is reeds benoemd, doe er uw voordeel mee.

Score:

79/100

Label:

Robustfellow, 2021

Tracklisting:

 1. Fire-Fire!
 2. Broken Clock
 3. Oh Sweet Seeds
 4. Night Bird
 5. The Key
 6. Delusion
 7. Super Hot!
 8. Magical River

Line-up:

 • Artem – Gitaar, vocalen
 • Eugenia – Drums
 • Vova – Basgitaar

Links: