Stratovarius – Survive

Wie vraagt welke bands het genre genaamd ‘power metal’ zijn begonnen en/of daar een zeer belangrijke rol in hebben gespeeld, komt al gauw uit bij namens als Helloween, Gamma Ray, Iced Earth, Blind Guardian en Savatage. Maar zeker één grote naam ontbreekt uiteraard nog (want ja, dramatisch effect enzo): Stratovarius. De mannen uit Finland hebben absoluut een gigantische bijdrage geleverd aan de vormgeving van dit genre en zanger Timo Kotipelto staat al jaren bekend om zijn bizar hoge stembereik. Voormalig gitarist Timo Tolkki, wordt zelfs gezien als één van de meest invloedrijke en geprezen powermetalgitaristen. Survive is het allernieuwste wapenfeit van de heren en daarmee het zeventiende (!!!) studioalbum. Is de magie er nog steeds? Gauw luisteren dan maar!

De spreekwoordelijke ‘peper in de reet’ lijkt er zeker nog wel in te zitten als de titeltrack start en op een lekker tempo raust. Klassieke en herkenbare elementen zijn duidelijk aanwezig, met de ‘heavy metal van vroeger’ behouden, maar ook een eigentijdse aanpak draagt bij aan de huidige stijl. Lekker! Ook de goed geschreven melodieën, pakkende zanglijnen, een sterke compositie en indrukwekkende gitaarsolo’s zijn weer aan bod in onder andere de tracks Demand, We Are Not Alone, Frozen In Time en World on Fire. De track met de meeste Meshuggah-vibes (luister maar naar de drums) gaat naar Broken en de stempel ‘krachtige powerballad’ gaat naar Breakaway. Nog even een keertje lekker los gaan met Before the Fall. Ook hebben de heren weer een heuse epistel geschreven met Voice of Thunder: een verhaal met een prachtig begin, een krachtig middenstuk en een episch einde. Maar de meest memorabele track en mijn favoriet van het album gaat naar Glory Days. Hoe toepasselijk lijkt dan ook de titel, want dit is absoluut Stratovarius op zijn best!

Ook de boodschap dat de band op een groot deel van de nummers uitdraagt is ontzettend sterk en resoneert ongetwijfeld bij menigeen wanneer men dit associeert met de hedendaagse perikelen en situaties (wat zegt ‘ie dat weer mooi…), maar uiteraard niet zonder een positieve noot en een boodschap van hoop. Beknopt samengevat beschrijft dit ook wel een beetje de carrière van de band zelf, aldus de bijgeleverde biografie. Instrumentaal staat het zoals altijd weer als een huis en ook de productie klinkt erg vol en goed in balans.

Stratovarius is zo’n band dat niet weg te denken is uit de muziekwereld. Met al zestien voorgaande albums op de teller (waaronder de uiterst hoog geprezen albums Visions, Episode en Destiny) én bijna veertig jaar actief in de branche, hebben de Finnen absoluut een stempel verdient als één van de meest invloedrijke powermetalbands ooit.  En dan heb je het album Survive: krachtig, consistent, hier en daar vernieuwend en verfrissend, veel knipogen naar de gloriejaren en het luistert heerlijk weg. Wat meer heavy metal dan power metal, wat ik enorm kan waarderen.

Oké, het is niet meer Stratovarius op het hoogtepunt en de extreem hoge noten en uithalen van Timo blijven uit. Toch is het absoluut geen straf om de plaat (op repeat) te luisteren. Van mij mogen de Finnen absoluut nog even door gaan met goede muziek maken en dan doe ik stiekem weer hopen op een boel catchy gitaarriffjes en melodieën. Voor de lezers die deze grootheden der krachtmetaal in levende lijve willen aanschouwen, dat kan op 1 oktober aanstaande in het Klokgebouw te Eindhoven, waar het jaarlijkse Das Oktober Metalfest plaats zal vinden.

Score:

85/100

Label:

earMUSIC, 2022

Tracklisting:

 1. Survive
 2. Demand
 3. Broken
 4. Firefly
 5. We Are Not Alone
 6. Frozen in Time
 7. World on Fire
 8. Glory Days
 9. Breakaway
 10. Before the Fall
 11. Voice of Thunder

Line-up:

 • Timo Kotipelto – Zang
 • Matias Kupiainen – Gitaar
 • Lauri Porra – Basgitaar
 • Jens Johansson – Keyboard
 • Rolf Pilve – Drums

Links: