Stormwarrior – Norsemen

Album nummer zes voor de Duitse vikings genaamd Stormwarrior. Opgericht in 1998 en drijvend op de erfenis van oude Helloween, Gamma Ray en andere Duitse power metal en sinds enkele jaren terug te vinden bij het Massacre Records label. De eerste Stormwarrior-platen draai ik nog regelmatig: het gelijknamige Stormwarrior en Northern Rage staan vol uptempo nummers met enorm kleverige refreinen. Ook Heading Northe mocht er best wezen. Daarna was het een beetje veel van hetzelfde en klonk de slagkracht van de Duitsers wat minder dan voorheen. Nu is er Norsemen, waarop opnieuw een drakkar te zien is, net als op Heading Northe. Een goed voorteken?

Ja en neen. Op het eerste gehoor lijkt het alsof de band een stap terug in de tijd gezet heeft en komen herinneringen boven aan de speed en power van de oude dagen. Wanneer je de bio er echter op naslaat, verneem je echter waarom je dat gevoel krijgt. Tot 2009 was bandleider Lars Ramcke samen met drummer Falko Reshöft verantwoordelijk voor de songstructuren en arrangementen, daarna was Falko geen lid meer van de band. Tot nu. Falko is terug, inderdaad en heeft samen met Lars enkele nummers uit de periode voor 2009 (die blijven liggen zijn), afgewerkt. Norsemen (We Are) en gedeeltelijk ook Blade On Blade en Odin’s Fire, klinken dus ook wat gedateerd, maar in dit geval is dat een positieve zaak. Ook het gitaarwerk is onderhevig aan nostalgie: meer en meer hoor ik klassieke Duitse heavy en power metal terugkomen in het werk van Stormwarrior. Blind Guardian-zanglijnen bijvoorbeeld. Maar ook ouderwets beukende Grave Digger hymne-gevoeligheid, weliswaar met een zesdeversnellings-drumsectie.

Echt uitschieters ga je niet vinden op deze plaat, het is één lange sliert viking power metal met een duidelijke Duitse stempel. Oerdegelijk en betrouwbaar, bewakers van de erfenis van voorgenoemde grootheden (die vaak zelf niet meer in staat zijn om het spel zo snel en strak te brengen. En ja, de thematiek is extreem uitgemolken, maar dat is “liefde” ook en daar maakt de radio geen bezwaar tegen.

Luistertip: Odin’s Fire.

Score:

79/100

Label:

Massacre Records, 2019

Tracklisting:

 1. To the Shores Where We Belong
 2. Norsemen (We Are)
 3. Storm of the North
 4. Freeborn
 5. Odin’s Fire
 6. Sword Dane
 7. Blade on Blade
 8. Shield Wall
 9. Sword of Valhalla

Line-up:

 • Lars Ramcke – Gitaren, zang
 • Alex Guth – Gitaren
 • Yenz Leonhardt – Bas
 • Jörg Uken – Drums

Links: