Stormlord – Far

Stormlord. Italiaanse band die sinds 1991 duisternis en fantasie verbindt, dood en magie. Ik bezat ooit de albums Supreme Art Of War en The Curse of Medusa maar deed ze onlangs van de hand. De reden? Krakkemikkig in elkaar gezette meloblack met absurd gebrekkig klinkende synths en lachwekkende vrouwengezangen… In de jaren negentig was het dan ook huilen met de pet op wanneer het ging om Italiaanse black. Idem bij Duitse black (Mystic Circle en co) en Oostenrijkse bagger (90 procent van de CCP Records uitgaves) trouwens. Niettemin waren er ook in België en Nederland behoorlijk wat die hard aanhangers van Stormlord. Door de jaren heen zou Stormlord van stijl veranderd zijn en tegenwoordig is er quasi geen enkel land meer in de wereld waar er minder dan vijf bands met recht en rede floreren binnen elk subgenre. Dus, geen reden meer om album nummer zes van deze scuderia te beluisteren.

Onvergelijkbaar. Stormlord lijkt in geen enkel opzicht nog op de band die het twintig jaar was. Wat we hier te horen krijgen is een volwassen geworden band (er is nog één stichtend lid in de gelederen, maar toch) die zijn epische en heroïsche karakter niet langer in de verf wil zetten met etherische vrouwengezangen en tijdloze synths. In plaats daarvan uitgestrekte melodische solo’s, pagan-aandoende toetsen, ‘Romeins’ aandoend slagwerk en een mix tussen aardse death metal brutaliteit en krachtdadige power/black metal. Een mix van Duitse pagan/folk/power/black genre Equilibrium, Italiaanse symfonische/neoklassieke toetsen en… moderne zomerfestival-meloblackdeath met een zeer gestroomlijnd geluid.

Eén van de betere Scarlet Records uitgaven van de laatste maanden, eentje die even goed via Century Media of Nuclear Blast had kunnen verschijnen. Een tournee met landgenoten Graveworm zou een logische zet zijn.

Score:

79/100

Label:

Scarlet Records, 2019

Tracklisting:

 1. Leviathan
 2. Mediterranea
 3. Far
 4. Sherden
 5. Crimson
 6. Cimmeria
 7. Invictus
 8. Romulus
 9. Vacuna
 10. Levante

Line-up:

 • Cristiano Borchi – Keel
 • Francesco Bucci – Bas
 • David Folchitto – Drums
 • Gianpaolo Caprino – Gitaar, Keyboards, Effecten, Cleane zang
 • Andrea Angelini – Gitaar
 • Riccardo Studer – Keyboards

Links: