Stormkeep – Galdrum

Stormkeep is een nieuwe blackmetalband uit de Verenigde Staten. Volgens de overlevering wordt er een mix van dungeon synth en black metal gemaakt. Daar is weinig van waar als je het mij vraagt. Dit is folky black metal met een flinke mineur melodielijn. Denk aan Taake en Grand Belial’s Key, en dan ben je een heel eind.

Deze cd bevat slechts vier nummers. Een vrij standaard prakje wordt er uitgekakt. De heldere cymbalen brengen een mooie echo voort, hetgeen samen met de pagansnaren een uitgestreken sfeer veroorzaakt. De “wall of sound” komt vrij shoegazerig over, maar de degelijke riffs slagen erin om enige epiek te bewerken. De vocalen zijn krakerig en doen denken aan Gehenna.  Nu ik het zeg, dat is wel een band waaraan dit me doet denken! Och ja, het moddert 32 minuten aan met alles wat je al eens hebt gehoord. De uitvoering is echter uitstekend. Ook de liedjes zijn interessant genoeg om het de hele zit uit te houden. Zo is met opener Glass Caverns of Dragon Kings koorzang toegevoegd die de sfeer optimaliseert. Of Lore biedt in eerste instantie een uitstapje met een keyboard houtblazer. Vervolgens wordt weer een melodieuze riff neergelegd waaronder de drums dromerige cymbalen spreiden. Het outro is een keyboardverhaal met ambientgeluiden. Nu snap ik de dungeon synthreferentie. Lost in Mystic Woods and Cursed Hollows is daarmee een prima einde.

Galdrum is een duidelijk verhaal en een prima schijf. Jaren ’90 melodieuze black metal, veelal op mid-tempo uitgevoerd. Het album staat bol van de rustig uitgevoerde walsjes. Het is een plaat die groeipotentie heeft, en zeker voor een debuut ontzettend sterk is. Het minpunt had ik al benoemd: weinig nieuws te bekennen hier. Ook de melodie mag hier en daar nog wat sterker doorzetten, met een paar echt machtige riffs en passages. Die weet de band hier nog niet te produceren.

Score:

75/100

Label:

Ván Records, 2020

Tracklisting:

  1. Glass Caverns of Dragon Kings
  2. Lightning Frost
  3. Of Lore …
  4. Lost in Mystic Woods and Cursed Hollows

Line-up:

  • Nebula Husk – Basgitaar
  • Apokteino – Gitaar
  • Lord Dahthar – Keyboards
  • Isaac Faulk – Vocals, gitaar

Links: