Storm of Sedition – Howl of Dynamite

Voor iedereen die nog steeds geen agressieprobleempje heeft, raad ik Howl of Dynamite van Storm of Sedition aan. Onze anarchistische Canadese vrienden zijn terug! Laat je shampoo thuis, en slinger album nummer drie van deze ongewassen crusties aan. Je krijgt crust/punk en black/death metal vermengd in een verzengende cocktail van brutale melodieuze agressie. Luister je wel eens Martyrdød of oude Drottnar? Dan is dit je verjaardagscadeau, ook als je niet jarig bent.

Storm of Sedition, met leden van onder meer Iskra, heeft al zijn haat tegenover de wereld, civilisatie en humanisme samengevat in een bijna drie kwartier durend werkstuk. Voorgangers waren het self titled debuut en het redelijke Decivilize. Dat album had voornamelijk death metal en d-beat invloeden. De band is nu echter afgedaald in een lege garage om een veel zwarter (en beter) geluid neer te zetten. Sinds 2011 bestaan ze overigens al. De productie is nog steeds helder en melodieus, net als bij de vorige twee albums.

De duo-vocalen op dit album variëren wederom van helse schreeuwen tot braakgrunts. Ze liggen ditmaal iets verder in de mix. Het geheel is ingezongen met een megafoon, zo lijkt het. Overstuurd en overstuur, zo valt het te omschrijven. Red Laughter start razend en dynamisch met sterk individueel baswerk. Hier horen we veel death metal. Wel even in acht nemen dat de heren niet veel geven om strak spelen. Vanguardist Messiah start met een gitaarmotor waarna een melodieuze lead de opvolging verzorgt. De eerste helft van het album blinkt uit in agressie, snedige riffs en dynamisch drumwerk. De ideeën overstijgen regelmatig de uitvoering.

Eternal War start met depressief gitaarwerk en technische drums. Na een slide wordt een groove ingezet met diepe grunts die blaffen tot de drummer opgefokt genoeg is om de boel naar de tering te blasten. Het gevolg is navenant: dramatische screams en tremolo black metal riffs. De structuren zijn hier soms wat vergezocht, maar in het geval van deze band is dat juist sterk. De opgefokte wilde overgangen en dynamiekwisselingen passen in het plaatje. Vanaf Mocking the Sacred krijgen we meer depressie te verwerken op laag, slepend tempo. Iets dat het tragische When the Clock Stops voortzet.

Een plaatje hoor, dit Howl of Dynamite! Melodieuze catchy crustpunk voorzien van blackmetalinvloeden en ongepolijste zieke vocalen. Dat alles overgoten met een saus van boos anarchisme. Muziek om je spullen bij te vernietigen. Ze komen in oktober naar België, dus wellicht interessant om eens te bezoeken. Aanraders: Eternal War, Red Laughter.

Score:

85/100

Label:

Doomed Society Records, 2019

Tracklisting:

  1. Red Laughter
  2. Vanguardist Messiah
  3. Howl Of Dynamite
  4. Illegalist
  5. Eternal War
  6. Mocking the Sacred
  7. Renouncing the Cult of Humanity
  8. When the Clock Stops

Line-Up:

  • ?

Links: