Stoned Jesus – Pilgrims

Stoned Jesus is een heavy stonerrockband uit Oekraïne die vooral bekend is geworden door het nummer I’m the Mountain, de ‘anthem van de stoner rock’. Hoewel ikzelf geen fervent liefhebber ben van stoner rock, kon dit nummer mij behoorlijk bekoren. Dat het Oekraïense trio nu bij Napalm Records had getekend, maakte mij extra nieuwsgierig naar het nieuwe album Pilgrims. Het vierde album betekent namelijk het debuut bij het label waar vooral metalbands onder contract staan. Zou er een I’m the Mountain 2.0 op staan?

Daar kan ik kort over zijn, namelijk: nee.

Excited is het eerste nummer en komt langzaam op gang. Pas na anderhalve minuut begin je muziek te horen. Toch is het een aardig nummer met een best lekker tempo en leuke gitaarriffs. Thessalia met een lengte van precies 4:20 minuut (toeval?) brengt ons daarna wel erg zeurderige vocalen. Bij Distant Light komt het eerste WTF-momentje door een vrij irritante riff die je waarschijnlijk alleen maar kunt waarderen wanneer je zelf stoned bent. Ik weet het niet.

Pas bij het vierde nummer, Feel, begint het album me te pakken. Ondanks de lengte van meer dan negen minuten is het nummer niet langdradig. Tempowisselingen en spacy geluiden maken het gerieflijk voor het gehoor. Die spacy sound gaat verder in Hands Resist Him. Dit is gelijk de luistertip van Pilgrims.

Water Me is een heel ander verhaal. Hierin erger ik me aan het tergend slome tempo. De vocalen zijn wederom slaperig, maar dat hoort ook bij het genre. Niettegenstaande de lengte van negeneneenhalve minuut is er weinig ruimte voor interessante lyrics. Ik hoor maar liefst vijftien keer “water me” en nog eens vijftien keer “let it grow”. Door de herhaling en de lange breaks in de nummers begin ik te gapen en me te ergeren.

Met Apathy komt er een einde aan het album en die titel komt ook wel overeen met hoe ik me voel me na het luisteren van Pilgrims: in een staat van onverschilligheid. Opvallend is het gelach in dit nummer, alsof het voor de band ook gewoon één grote grap is. Al met al mis ik tempo en mis ik kwalitatieve riffs in Pilgrims. Volgende keer beter, Stoned Jesus!

Score:

60/100

Label:

Napalm Records, 2018

Tracklisting:

  1. Excited
  2. Thessalia
  3. Distant Light
  4. Feel
  5. Hands Resist Him
  6. Water Me
  7. Apathy

Line-up:

  • Ihor Sydorenko – Vocalen, gitaar
  • Serhij Sljussar – Basgitaar
  • Dmytro Zinchenko – Drums

Links: