Stone Machine Electric – Vivere

Het uit Texas afkomstige duo Stone Machine Electric levert met Vivere een lekker smerig stoneralbum af. Joost mag het weten hoe ze het met z’n tweeën klaarspelen om zo’n dikke sound neer te zetten. Ondanks (of misschien wel dankzij) de elementaire bezetting heeft de muziek een onheilspellend en bezwerend karakter. Niet lang na de oprichting in 2009 als trio stond de band op de podia in en rond thuishaven Dallas. Gaandeweg verdween de bassist, maar zeker niet de boventonen in het lagere register. Het album wordt in de lage landen gedistribueerd door het Off The Record Label.

Het album opent lekker sinister en de introductie van de zanger is subliem. Het eerste lied kabbelt voort op feedback en ruimtelijke klanken, om halverwege dankzij een meedogenloze riff tot de essentie te komen. Het begin tussen het eerste en het tweede nummer is nauwelijks te onderscheiden, wat bijdraagt aan de bezwering. Als je eenmaal gewend bent aan het bandgeluid, begin je steeds meer nuance te ontdekken. Luister maar eens naar de uitgesponnen gitaar in Mindless Meanderings, die op een gegeven moment bijna een rollende bas wordt. Dan ben je dus zonder dat je het beseft alweer aanbeland in het derde nummer. Dreaming wordt gedragen door een zalige riff, strak drumwerk en bulderende bluesvocalen. Halverwege stijgt het tempo en komen we zowaar in wat hogere sferen terecht. Invented passages is het kortste nummer van het album en voelt als een soort overgang naar de apotheose van het album.

Tja, wat valt er te zeggen over PorR, behalve dan dat het overduidelijk mijn favoriete nummer van het album is. Dertien minuten lang sublieme, uitgesponnen en psychedelische stonerdoom op een bed van blues. Het album wordt in stijl afgesloten met een verkorte versie van het openingsnummer, waarmee de cirkel rond is.

Stone Machine Electric draait al langer mee, maar is bij mijn weten nog niet in Europa geweest. Mochten de heren de overtocht een keer wagen en Nederland aandoen, dan wat mij betreft samen met ons eigen Stone In Egypt.

Score:

82/100

Label:

Off The Record Label, 2017

Tracklisting:

  1. I Am Fire
  2. Mindless Meanderings
  3. Dreaming
  4. Invented Passages
  5. PorR
  6. I Am Fire (Slightly Burned)

Line-up:

  • Mark Kitchens – Drums, Vocalen, Theremin, Synth
  • William (dub) Irvin – Gitaar, Vocalen

Links:

Geef een reactie