Stone Machine Electric – Stone Machine Electric

De Amerikaanse staat Texas is een broedplaats voor veel, heel veel muziek in allerlei genres. Vraag een Texaan hoe dit komt en deze zal antwoorden dat Texas, vanwege de geografische ligging en samensmelting van diverse culturen eind achttiende eeuw, ervoor zorgde dat verschillende muzieksoorten samen kwamen. Daardoor ontstond er een geheel eigen cultuur met dito muziek. Zo komen er ook tientallen goede, laat ik mezelf beperken tot het genre stonerrock, bekende en minder bekende bands vandaan. Om er een paar te noemen: Wo Fat, Blood of the Sun, Red Beard Wall, Mothership, Doomstress. Ook Stone Machine Electric hoort in dit rijtje thuis.

Stone Machine Electric is tien jaar geleden opgericht en bestaat uit Dub Irvin en Mark Kitchens. Ze hadden ooit de intentie een powertrio te worden, maar de derde persoon is nooit gevonden. Dit blijkt ook niet nodig. Sterker nog, het duo maakt muziek alsof het om een vijfkoppige band gaat. Stone Machine Electric heeft in deze tien jaar een demo, een EP en vier albums in eigen beheer uitgebracht. Hun laatste en goed ontvangen Darkness Dimensions Disillusion is vorig jaar verschenen op het Engelse Sludgelord Records.

Als herinnering aan de eerste twee nummers, die ze tien jaar geleden schreven en op 26 maart 2010 live ten gehore brachten in het voorprogramma van Wo Fat, is onlangs hun EP Stone Machine Electric op vinyl uitgekomen. Op kant A staat het nummer Mushroom Cloud. Het begint met een goede, zware, repeterende riff die meteen een muur van geluid neerzet. Alsof je vijftig Marshall-speakers in je kamer hebt staan. Dit wordt ondersteund door de prettige zang van Mark Kitchens. Halverwege het nummer gaat de gong en volgen er een aantal gitaarsolo’s die klinken alsof ze zijn ontsnapt uit een avantgardistisch jazznummer van John Zorn. Het eindigt weer met dezelfde riff. Het tweede nummer, kant B, Walking among the Blind is wat grimmiger. Dit komt vooral door de zang. Wederom een zware, maar wat hoekige riff die me doet denken aan het oude Helmet en Corrosion of Conformity. Het nummer walst zo zes minuten over je heen en doet je afvragen of ze écht maar met twee man zijn. De EP is voor de twee heren een herinnering aan hun eerste twee geschreven nummers. Wat mij betreft mag het duo ook voor nummer drie, vier, vijf, et cetera de studio in en deze subiet uitbrengen op cd of vinyl.

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Mushroom Cloud
  2. Walking Among the Blind

Line-up:

  • Dub – Gitaar, zang
  • Kitchens – Drums, toetsen, zang

Links: