Stockhausen & The Amplified Riot – Era of the Inauthentic

Deze moest van heel diep in de ondergrond komen: Stockhausen & The Amplified Riot met Era of the Inauthentic. Het is een project van ene Paul Chavez. De beste man begon de band ooit met twee anderen. De pandemie gooide roet in het eten en alleen Paul bleef nog over. Zo ontstond dit soloproject van een man die zelf Kraftwerk, David Bowie en Stereolab als belangrijkste invloeden noemt. De link in de bandnaam naar Karlheinz Stockhausen (veronderstel ik toch) is nogal gedurfd, misschien zelfs bespottelijk.

De band maakt punky garage rock waarbij buiten de gebaande paden wordt getreden. Bedenk nu niet gelijk dat u onwesterse tonencombinaties en onnavolgbare beats gaat horen. Het is meer dat de band er wel eens een leuke elektrobeat doorheen gooit zoals op What If It Never Ends? Het nummer Tilde Mae klinkt dan weer alsof het van een onuitgebracht Sex Pistols demobandje komt. Het is duidelijk dat het gitaarwerk de meeste kwaliteit biedt. Voorzien van hier en daar een elektronisch effect botst het nummer verder onder een saaie punkbeat. De knipoog naar de 60s/70’s is ook vocaal doorgewerkt. Misschien is het de bedoeling, maar het nummer heeft weinig ontwikkeling. Het drumpatroon laat dan ook geen enkele ruimte voor enige nuance of ontwikkeling. In Intubation Blues zijn de vervormde mondharmonica en dancebeat niet al te muzikaal met elkaar verwerkt. De dromerige vocalen hebben veel moeite om het nummer te dragen. Het muzikale palet is zo beperkt! Waarom geen honky-tonk piano, waarom geen variatie in het drumwerk? Waarom geen atypische vocalen? En dan bedoel ik niet de slissende pubervocalen op Hunky Punk natuurlijk. Era of the Inauthentic biedt zoveel kansen voor experiment, maar het wordt aangepakt als een slap nat handje van je lokale accountant.

Dat dit album Era of the Inauthentic heet, terwijl de band zulke herkenbare muziek creëert, is nogal pretentieus. Authentiek klinkt dit album namelijk geenszins. Van het punky begin, over de dancebeats naar countryblues, maar nergens is het echt thuiskomen. De composities kennen weinig accenten en ontwikkeling en zijn daardoor wat te simpel om impact te maken. Deze man heeft zeker ideeën en creativiteit. Het feit dat het een eenmansband is werkt hier alleen negatief. Alsof de creativiteit wordt beperkt door gelimiteerde kennis van alle instrumenten. Zo is het drumwerk echt veel te ondoordacht en te weinig uitdagend, terwijl het gitaarwerk juist de liedjes veelal draagt. De vocalen hebben niet veel onderscheidend vermogen en ook daar had een achtergrondzanger(es) zoveel meer volume kunnen aanbrengen… Era of the Inauthentic is nog niet klaar om de ondergrond uit te komen. Met een beetje meer water en vruchtbare bodem moet hier meer in zitten.

Score:

60/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Adolescent Lightning
  2. Hunky Punk
  3. What If It Never Ends
  4. Tilde Mae
  5. Intubation Blues

Line-up:

  • Paul Chavez – Alles

Link: