Stinky – Of Lost Things

In de jaren negentig had Frankrijk met Kickback en L’Esprit Du Clan twee grote namen op het gebied van hardcore. Hoewel beide nog actief zijn, is hun succes al op het hoogtepunt geweest. Tegenwoordig weten Providence en Stinky ook wat naam op te bouwen. De inspiratie was bij laatstgenoemd Franse vijftal in 2010 misschien ver te zoeken, maar de naam zelf is minstens opmerkelijk te noemen. Ook de vormgeving van het logo komt bekend voor en laat bij velen een lampje branden. Stinky brengt met Of Lost Things zijn derde album uit en zet de luisteraar daarmee wederom old school hardcore met lichte punkinvloeden voor. Door de toevoeging van een flinke scheut melodie weet je al wat je ongeveer mag verwachten. Langzaam maar zeker beginnen er wat aardige hardcore-releases los te komen dit jaar.

Of Lost Things brengt zeker geen wereldschokkende verrassingen teweeg, maar Stinky weet onder aanvoering van zangeres Claire wel een goede energieboost te geven. Het nieuwe schijfje heeft een speelduur van 32 minuten en beslaat in totaal elf nummers. Afsluiter Rough Diamond is unplugged opgenomen en sluit op alle vlakken totaal niet aan bij de rest van het materiaal. Waarschijnlijk had je er bij moeten zijn om het te snappen of ervaren. Ik snap de keuze in ieder geval niet. Het overige materiaal weet gelukkig in positieve zin meer indruk te maken. Stinky doet met zijn old school hardcore regelmatig denken aan het oude werk van Comeback Kid. Daar is vanaf opener Revival Fire al geen speld meer tussen te krijgen. Regelmatig speelt de band met acute tempowisselingen en kunnen de voeten los op swingende breaks of two-steps die lang niet allemaal zo verkeerd klinken. De clip hieronder laat tevens zien dat het gezelschap in eigen land goed boert, getuige de goede opkomst bij het Warzone-podium op Hellfest 2019. Nosedive en Lame Heart zijn daarnaast sing-a-longs waardoor het plaatje helemaal klopt. De bingokaart mag weer tevoorschijn komen, maar daarmee doen we Stinky tekort. Opzwepende tracks als Struggle en Mind Trapped ontstijgen met chuggende gitaarriffs, groovende breakdowns en ongepolijste zang absoluut de grijze middenmoot.

Vanaf Made It Home nemen de Fransozen wat gas terug, om halverwege Spring Letter al op te bouwen naar het zoutloze Rough Diamond. Het zijn drie nummers die je na één enkele keer beluisteren meteen doordrukt. De totale speelduur terugschroeven door de laatste drie tracks te schrappen had absoluut gezorgd voor een krachtiger en samenhangender geheel. Korte albums zijn we immers gewend bij old schoolreleases. Of Lost Things is een prima te versmaden album met een paar positieve uitschieters en drie minder geslaagde uitstapjes. Het resultaat is typisch zo’n album waarvan enkele tracks blijven hangen en live voor flink wat beweging zullen zorgen. De eerste helft van de plaat is sterk, de tweede helft beduidend minder. Het recept is zo simpel als van wit brood bruine poep maken, het cijfer is navenant.

Score:

73/100

Label:

M-Theory Audio, 2020

Tracklisting:

 1. Revival Fire
 2. Lame Heart
 3. Distance
 4. Strangers With Familiar Faces
 5. Mind Trapped
 6. Unloving
 7. Nosedive
 8. Struggle
 9. Made It Home
 10. Spring Letter
 11. Rough Diamond (Unplugged)

Line-up:

 • Claire – Zang
 • Seb – Gitaar
 • Titouan – Gitaar
 • Antoine – Basgitaar
 • Paul – Drums

Links: