Steven Wilson – The Harmony Codex

Hoewel we het meer dan een decennium zonder de Britse rockband Porcupine Tree moesten stellen, heeft frontman Steven Wilson eigenlijk nooit stilgezeten met solomateriaal. Ook het feit dat de band vorig jaar een langverwacht vervolg presenteerde op de discografie onder de naam Closure/Continuation heeft deze muzikale duizendpoot niet afgeremd. Vandaar dat hij in de loop van september The Harmony Codex uitstuurde op de wereld, inmiddels de zevende langspeler van de man zelf.

Je haalt de stijl van Wilson er uiteraard zo uit. Zelfs als de man zijn typisch rustgevende keelklanken niet zou laten horen, dan wist je dat hier zijn stempel op staat. Kenmerkend is de prachtige instrumentale balans, waarbij de gitaren en bas zorgvuldig op mekaar staan afgestemd en het geheel een heerlijk psychedelische gelaagdheid weet mee te krijgen. Anders dan bij bepaalde platen van Porcupine Tree blijft het project van Wilson minder complex om te volgen, met een gezonde mix van harmonieuze rock en pop.

Toch voelt het wat anders aan dan pakweg To The Bone (2017). Waar voorgangers toegankelijker en catchier waren, is dat anders op deze nieuwe plaat. Wat opvalt is de elektronische geladenheid die toch wel op heel wat nummers hoger ligt dan anders. Het stoort echter niet, ik kan echt wel genieten van deze repetitieve beats en golven op nummers als Economies of Scale, Time is Running Out of openingstrack Inclination. Ook het eindeloze rustpunt dat de naam van de plaat draagt, valt binnen deze categorie.  Misschien net iets te veel van het goede? Zeker als je het erbij neemt dan het algemene vibe van deze plaat eerder rustgevend is. Goed nieuws voor fans van Pink Floyd dus.

Het neemt niet weg dat er ook andere tracks zijn die een stevigere lading dekken, zoals het progressieve Impossible Tightrope, het magistrale Staircase of Actual Brutal Facts dat me wat doet denken aan de vibe van de laatste Faith No More. Tot slot heb je dan ook wat nummers waar Wilson duidelijk op ‘safe’ speelt en die volledig in lijn liggen van de poprockstijl uit het verleden, zoals Rock Bottom (in duet met Ninet Tayeb) en Beautiful Scarecrow. Easy listening, maar zo bloedmooi.

De dag dat deze man een rukplaat aflevert, zal niet gauw komen. Wilson zet nog eens in de verf dat hij echt wel weet hoe je een plaat kan afleveren met nummers die toegankelijk zijn voor het bredere poprockpubliek, maar met ook wat verrassingen voor de fans van het progressievere. Zorg dat je naast de vrijgegeven clips ook Staircase en Beautiful Scarecrow in je playlist plaatst.

Score:

85/100

Label:

Relapse Records , 2023

Tracklisting:

 1. Inclination
 2. What Life Brings
 3. Economies of Scale
 4. Impossible Tightrope
 5. Rock Bottom
 6. Beautiful Scarecrow
 7. The Harmony Codex
 8. Time is Running Out
 9. Actual Brutal Facts
 10. Staircase

Line-up:

 • Steven Wilson – Alles

Links: