Steny Lda – Steny Lda

Steny Lda – Steny Lda
Slow Burn Records, 2010

Altijd een gewaagde gok om eens te opteren voor een post/progressive metal-schijfje in plaats van het gebruikelijke genre. Je weet nooit wat je kan en mag verwachten van zo’n band en welke richting het zal opgaan. Steny Lda, een jonge Russische band die zijn eerste album lanceert, laat alvast een enorm positieve indruk na. Jammer dat de hele band zo’n mysterie blijft en meer informatie over de makers onvindbaar is, tenzij je een account op het Russische Facebook-equivalent zou aanmaken van welke de link in het boekje terug te vinden is. Ze hebben alvast twee jaar de tijd genomen om deze acht nummers tot stand te brengen en die tijd heeft geloond! Een feit dat je alvast niet vaak tegenkomt: maar liefst drie drummers hielpen mee om deze nummers ingespeeld te krijgen.

De muziek doet het gevoel aanwakkeren dat het hier om een staaltje Russisch perfectionisme gaat en niets is minder waar! De band kon duidelijk niet kiezen welke progressieve stijl ze zou brengen en creëerde een verbluffende mengeling van diverse invloeden. Melodische en atmosferische diepgang wordt aangebracht en verder opgebouwd doorheen de nummers waarbij deze muziek meteen doet denken in de richting van de vroegere Agalloch en Amesoeurs. Dit alles wordt afgewisseld met sludge-intervallen die weer meer het gevoel van bands als Isis brengen. Kortom, elk nummer brengt zijn eigen verhaal en stijl. Het lied 0-5-7 (geen flauw idee wat die titels betekenen) leunt op zich dan weer sterk aan bij Tool. Het enige jammere zijn de vocalen, die slechts in enkele nummers naar voren komen, wat naar mijn mening echt niet hoeft..

Een absolute must dus voor de fans van al het bovenstaande en aan diegenen die nieuw zijn binnen het genre een mooie kans om eens te proeven van de schoonheid die elk van de vermelde bands brengt. Dit alles wordt gebracht via een erg sterke plaat met een indrukwekkende productie, een knap staaltje techniek en afwisseling die op sommige momenten naar de perfectie van Porcupine Tree neigt. Het proberen waard!

Tracklisting:
Wadge

 1. 1-0-2
 2. O-M-G
 3. 7-4-0
 4. 0-5-7
 5. H-M-T
 6. C-O-W
 7. C-W-B
 8. 1-O

Line-up:

 • Andrey Leshchenkov – Guitar, Bass
 • Yuri Kononov – Guitar, Vocals
 • Viktor Tabashov – Bass (2, 3, 5)
 • Davit Sapondzhyan – Drums (2, 3, 5)
 • Sergey Yantsevtich – Drums (6, 7, 8)
 • Egor Telema – Drums (4)

Links: